Szezonális kórokozónak nyilvánították Magyarországon a koronavírust

Szezonális kórokozónak nyilvánították Magyarországon a koronavírust

Oltásra várakozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK). Ezzel egyidejűleg az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben – tudta meg a Népszava.

Már azok is foglalhatnak időpontot az E-térben az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak. (December közepén írtuk meg, hogy a négy oltásos időseket is elutasították.) A Népszava úgy tudja, az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina.

Az újabb Covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem. A szakemberek figyelmeztettek arra, hogy az oltás nem véd a megfertőződés ellen, de segít elkerülni a súlyosabb tünetek kialakulását. Az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti mintáknak csak mintegy 7 százalékában okozta az influenza-vírus a betegek tüneteit, ezzel szemben 40 százalékban a Covid volt a felelős. A megbetegedettek közül (24 kórház adatai szerint) 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra. A kórházi ápolásra szorulók közel negyede két év alatti gyerek, és több mint felük (56,8 százalékuk) 60 évesnél idősebb volt. A Covid-fertőzéssel kórházba kerülők mintegy kétharmada volt 60 éves vagy annál idősebb.