Alakul a káosz az oltások terén: nyugdíjasokat utasítanak vissza jogosulatlanságra hivatkozva

Alakul a káosz az oltások terén: nyugdíjasokat utasítanak vissza jogosulatlanságra hivatkozva

Oltásra várakozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába jelentkeztek az EESZT-n keresztül Covid-19 omikron mutánsa elleni védőoltásra, mégis elutasította igényüket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), mégpedig jogosultság hiányára hivatkozva – erről tájékoztatta lapunkat egyik nyugdíjaskorú olvasónk. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél szerint azután jelentkeztek férjével elektronikus úton az oltásra, hogy a Semmelweis Egyetem – más intézmények mellett – meghirdette az egyébként központilag szervezett oltási programot. Mindkettejük ugyanazt a választ kapta: nem jogosultak.

Olvasónk az elutasítást követően levélben fordult az NNK által fenntartott információs felülethez, az Egészségvonalhoz. Az NNK válaszában – amelyet szintén megkaptunk – a jogosultság elbírálásának mikéntjébe és részleteibe nem adott betekintést és olvasónk konkrét ügyében sem adott információt, mindössze általános tájékoztatásra futotta. Azt írták, az oltás beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembe vételével. – A harmadik megerősítő oltás nem ellenjavallt, amennyiben az oltóorvos (akár háziorvossal, akár szakorvossal történt konzultációt követően) indokoltnak látja. Az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcina már a háziorvosoknál is elérhető, így az oltópontok mellett a háziorvosnál is kérhető ezen oltóanyaggal történő harmadik megerősítő oltás beadatása – áll az NNK tájékoztatásában, amiben a leginkább figyelemreméltó információ, hogy Pfizer-vakcinát emleget, nem pedig a Modernát, amelyről a napokban indult oltási program egyéb tájékoztatói szólnak. (Erről lentebb részletesen írunk.)

Az NKK azt javasolta az általa korábban oltásra jogosulatlannak minősített nyugdíjasoknak, hogy az oltás miatt keressék fel háziorvosukat, aki naprakész információval rendelkeznek az állapotukat illetően. – Tájékoztatjuk továbbá, hogy a COVID-19 elleni védőoltás területi ellátási kötelezettség figyelembe vétele nélkül, bármely oltóponton felvehető – áll az NNK olvasónknak küldött válaszában. Ez alapján tehát kijelenthető: maga a népegészségügyi központ javasolja azt, hogy az arra – általa feltáratlan okok miatt – jogosulatlannak tartott személyek próbálkozzanak inkább személyesen, ha annyira oltást akarnak kapni. Az ellentmondásokat tisztázandó az NNK-hoz fordultunk, olvasónk esetére és arra is rákérdeztünk, milyen alapon ítélik meg az oltást igénylők jogosultságát, de választ nem kaptunk. Hogy mi is indokolja a jogosulatlanságot, csak tippelni lehet és azt is a Népszava cikkének köszönhetően. A lap ugyanis tapasztalatokra hivatkozva azt írta, hogy akiknek négy oltásuk van, azokat elutasítja a rendszer, mondván nem jogosultak újabbra.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár másfél hete jelentette be, hogy a kormány 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt, melyekkel elindulhat az idei oltási kampány. A időpontfoglalás, ahogy a korábbi években, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, vagyis az EESZT-n (új nevén Egészságablakon) keresztül lehetséges.

Az államtitkár bejelentése óta az is kiderült, hogy a vakcinák terén is van némi kavarodás és ködösítés. Takácstól megkérdezte a Népszava, miért éppen a Moderna vakcinájára esett a választás, amire az volt a válasz, hogy a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot. Ehhez képest – mint fentebb említettük – az NNK mégis Pfizer-vakcinát ajánlott a páciensnek. Hogy ez esetben csak egy elírásról van-e szó, vagy a mostani kampányban valóban oltanak-e Pfizerrel, illetve ha igen, akkor honnan származik a készlet, válasz hiányában nem tudjuk. A Telex nem rég azt írta egy közbeszerzési eljárás dokumentációja alapján, hogy csak régebbi, a most keringő variánsok ellen kevésbé hatásos vakcinák érhetők el itthon, ráadásul a kormány nem 700-800 ezer vakcinát rendelt a Modernától, hanem nagyságrenddel kevesebbet, 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) adagot. A portál felidézte azt is, a kormány épp perben áll a Pfizerrel, mert az ukrajnai háborúra hivatkozva nem akar fizetni a szerződésben rögzített régebbi vakcinaszállítmányért. Ám a közbeszerzési iratok szerint a Modernától most ennél drágábban venne vakcinát, a beszerzés sürgősségét pedig részben épp az ukrajnai háborúval indokolja.

Az RTL Híradója pedig arról számolt be, hogy az ország felében nem lehet hozzájutni a vakcinához. Az EESZT online időpontfoglalási rendszerében nézték meg, hogy hol és mikorra lehet időpontot foglalni. Így derült ki, hogy kedd délelőtt 10 megyében nem tudtak időpontot foglalni, 9-ben igen. A fővárosban négy helyen, viszont megyénként pedig általában egy kórházban és néhány háziorvosnál lehet oltást kérni.