SZFE: „Jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus”

SZFE: „Jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus”

A hallgatók által blokád alá volt színművészeti előtt tüntetnek (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németh Gábor író, dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkbizottságának tagja az SZFE épülete előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette, megkezdődött az egyetemi oktatók sztrájkja, amelyben a belső oktatók 60 százaléka vesz részt, a külsős oktatók a szabadidejükben csatlakoztak, és több munkavállaló is az oktatók mellé állt a sztrájkban. – Ma is volt egy eredménytelen tárgyalás, minden bizonnyal újabb tárgyalások következnek, a sztrájk pedig holnap folytatódik – fogalmazott Németh Gábor.

Mint hozzátette, egyelőre két napos munkabeszüntetésben állapodtak meg. – Tarthatatlan, hogy a kormány és a minisztérium úgy viselkedik, mintha nem lenne köze az általa gerjesztett helyzethez – mondta az író. – A kuratórium részéről egy ügyvéd vett részt a sztrájkbizottság ülésén, aki felvetette a sztrájk jogszerűtlenségét, de a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium végül nem élt az ezzel kapcsolatos beadvány lehetőségével.

– Az el nem ismert kuratórium által kinevezett vezetők nem léphetnek be az egyetem épületébe, a teljes egyetemi polgárság autonómiáért folytatott küzdelmét az egyetemi dolgozók sztrájkja is erősíti – fogalmazott az egyetem egyik hallgatója a sajtótájékoztatón. – A kancellár azzal fenyegette meg a dolgozókat, hogy nem utalja át a fizetésüket, ha nem engedik be az épületbe, megsértve ezzel a Munka Törvénykönyvét – tette hozzá.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 hónapja nem biztosít rektort, a megválasztott rektort nem nevezte ki, a törvénysértést pedig újabb törvénysértéssel tetézi – hangzott el a tájékoztatón. A diákok elárulták, a hallgatók az alaptörvényben biztosított jogaik védelme érdekében panaszbeadvánnyal fordultak az alapvető jogok, illetve az oktatási jogok biztosához. Aáry-Tamás Lajos válaszában tájékoztatta a hallgatókat, hogy vizsgálatot indított a beadványuk alapján.

Újságírói kérdésre a diákok elmondták, nem tervezik további épületek elfoglalását. A Gulyás Gergely által bejelentett 3 milliárdos támogatás hírére reagálva az egyetem egyik hallgatója hangsúlyozta, hogy „egy jogsértő helyzetben állunk, erre egy pénzügyi bejelentéssel válaszolni nem éppen etikus”.

Hetek óta zajlik a tiltakozás az egyetemen, amiért az Országgyűlés fideszes többsége döntött a modellváltásról és a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumé lett az irányítás. Az SZFE hallgatói a modellváltás előtti utolsó estén, augusztus 31-én tartott demonstrációt követően foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, amelyet azóta is blokád alatt tartanak. Terveik szerint addig maradnak, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket, az általuk illegitimnek tekintett kuratórium tagjai, valamint az intézmény élére frissen kinevezett kancellárt nem engedik be az épületbe.

Az egyetem korábban leköszönt vezetésének mandátuma szeptember 30-án lejárt, Vidnyánszky Attila szerda este az M5 műsorában jelentette be, hogy október 1-től Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, míg Zalán János színész, producer, a Pesti Magyar Színház igazgatója oktatási rektorhelyettesként vesz részt a munkában. A bejelentést követően a hallgatók az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vették. Mint a Facebook-oldalukon írták, a leköszönő vezetőségük lemondási idejének utolsó óráiban, szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest, ezt követően hozták meg döntésüket.

Időközben a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozott a színművészeti egyetem kancellárja, Vonderviszt Lajos, a helyére pedig Szarka Gábor ezredes, Hende Csaba honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke került. Az új kancellár október 1-vel kezdte meg munkáját, ám hiába jelent meg az egyetemnél, a diákok őt sem engedték be az épületbe. A 444.hu értesülései szerint Szarka szerdán tárgyalt az intézmény középvezetőivel, ahol bejelentette, addig nem kapják meg az ott dolgozók a fizetést amíg nem engedik be az épületbe.

Szarka Gábor egyébként a katonai főiskolán gépesített lövész tisztként végzett, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, így lett  Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, később pedig miniszteri biztosa lett. 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgatóként tevékenykedett.

Az SZFE oktatói ígéretükhöz hűen október 1-vel sztrájkba léptek, követeléseik az egyetemi autonómia, és a szenátus jogköreinek visszaállítását célozzák. A figyelmeztető munkabeszüntetés kezdetének napján, csütörtökön Gulyás Gergely bejelentette, hogy összesen hárommilliárd forint lesz a színművészeti egyetem jövő évi költségvetése az intézményt vezető, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kérésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter részletezte is, hogy a pénzt mire szánják: 1,5 milliárdot a képzésre, 500 milliót infrastruktúra-fejlesztésre, 200 milliót bérrendezésre, de jut ebből a pénzből kampusz építésére, kampusz bérlésére és marad tartalék is. A miniszter elmondása szerint ez az összeg kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének. Az SZFE körüli küzdelem kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a kuratóriumi ügyéről van szó, a kormány feladata jelenleg az, hogy a pénzt biztosítsa az egyetem működőképességére.