Ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal, az SZFE tanárai szeptember 21-től sztrájkba lépnek

Ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal, az SZFE tanárai szeptember 21-től sztrájkba lépnek

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb sajtótájékoztatót tartottak csütörtök délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és tanárai az intézmény Vas utcai épület előtt.

– Tíz napja foglalták el az egyetemet, azóta semmilyen kormányzati megkeresést nem kaptak, ezért levélben fordultak az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) – hangzott el az eseményen. Ebben arra kérték Palkovics László minisztert, hogy szólítsa fel lemondásra az egyetem fenntartójaként létrehozott alapítvány kuratóriumát, azt az egyetem közössége nem fogadja el, tevékenységét illegitimnek tekinti.

A levelet felolvasó diák hangsúlyozta, a hallgatóság elkötelezett a tanulmányok folytatásában, amelynek biztosítéka az egyetemi autonómia Alaptörvényben deklarált védelmi szintjében gyökerezik. Ameddig a kuratórium nem mond le, az egyetemen nem állnak fenn az oktatás megkezdésének feltételei. A hallgatóság kéri és követeli az egyetemi autonómia biztosítását, és a szenátus jogköreinek visszaállítását.

Az SZFE dolgozói 2020. szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormánynak – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az új alapítványi fenntartó által a dolgozókra erőltetett alapító okirat és szmsz (szervezeti és működési szabályzat) az egyetemi autonómia mellett a munkavállalók érdekeit is sérti, az SZFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.

Követeléseik az alábbiak:

1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!

2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!

3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!

4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!

5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegálják: Csató Kata mesteroktató, Forgács Péter egyetemi docens, Karsai György egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője, Németh Gábor egyetemi docens, Veszprémi Judit kommunikációs vezető. Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek. A sztrájkhoz csatlakozók száma folyamatosan bővül, az első napon 85-en csatlakoztak.

Mint ismert, a kormány terveinek megfelelően az SZFE szeptember 1-jével állt volna át az alapítványi működésre, a hallgatók azonban az augusztus 31-i utcabál-demonstrációjukat követően elfoglalták az intézményt, blokádot emeltek, hogy távol tartsák az egyetemtől a kuratórium tagjait. A modellváltásra a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) álláspontja szerint azért van szükség, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az ellenzők szerint ugyanakkor az átalakítás valójában erőszakos térfoglalás, amely felszámolja az egyetem autonómiáját. Miután fény derült arra, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium voltaképpen minden korábbi jogától megfosztja az egyetem legfelsőbb döntéshozó szervét, a szenátus felállt, és távozott az intézmény teljes vezetése is.

A hallgatók múlt vasárnapra újabb megmozdulást szerveztek, az egyetem Vas utcai épületétől élőláncot alkotva juttatták el az alapelveiket tartalmazó Magna Charta Universitatum néven elkészített dokumentumot a Parlamentig. Az akcióban több ezer szimpatizáns vett részt, akik az egyetemfoglalás szimbólumává vált piros-fehér kordonszalaggal kapaszkodtak egymásba, tartva a biztonságos másfél méteres távolságot. A kézről kézre adott chartában, amelyet az élőlánc végén az egyik hallgató ragasztott ki a Parlament bejáratához, a hallgatók „az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos és nélkülözhetetlen egyetemes értékét” hangsúlyozták, és figyelmeztettek, hogy „az egyetemnek biztosítania kell a hallgatók szabadságát és azokat a feltételeket, amelyek között tanulmányaikat eredményesen folytathatják”.

Továbbra is blokád alatt az SZFE bejárata (Fotó: Hutter Marianna)
Rögtönzött tacepao-kon üzennek egymásnak és a kormánynak (Fotó: Hutter Marianna)
Rögtönzött tacepao-kon üzennek egymásnak és a kormánynak (Fotó: Hutter Marianna)