Szíjj László szerint sosem volt fehérebb a gazdaság, mint jelenleg

Szíjj László szerint sosem volt fehérebb a gazdaság, mint jelenleg

Szíjj Lászlóék afrikai tárgyalása (Fotó: Hakainde Hichilema, Zambia elnökének hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szeretik rám azt mondani a sajtóban, hogy közbeszerzéseken szerezte meg, növelte, hizlalta a vagyonát... De bárki jöhet közbeszerzésre, ajánlatot tehet... A Mercedes-gyár építésekor a multikat sikerült magunk mögé utasítani, mit mondjak, nem örültek neki” – mondta az Indexnek adott interjújában Szíjj László, a Duna Group alapító-tulajdonosa, Mészáros Lőrinc üzlettársa.

„Mint vállalkozó, elmondhatom, hogy amint tapasztalom, sosem volt fehérebb a gazdaság az elmúlt évtizedekben, mint jelenleg” – jelentette ki már az interjú elején a milliárdos. Az unió figyelmét is felkeltő autópálya-koncesszió kapcsán közölte, mindenki büszke lehet arra, hogy végre van egy olyan magyar vállalatcsoport, amely képes egy ekkora feladatot egyáltalán feldolgozni, beadni a pályázatot, és képes azt meg is valósítani. Ezért nem tart attól, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít az autópálya-koncesszió miatt. – Nem megbántva senkit, de ha egy lángossütő nyert volna, azt én is furcsának tartanám – tette hozzá. 

Magyarország egyik leggazdagabb üzletembere beszélt Simicska Lajosról is, akivel egyszer találkozott életében, beszélgettek egy keveset, nem tudna rá rosszat mondani. – A Közgép egy fontos állomás volt, mert amikor a hídépítési projektek elindultak, szükség volt egy acélgyártási képességre, ami ott már megvolt. A Közgép egy szükséges és jó eszköz volt a portfóliónk bővítéséhez – szögezte le.

Szóba került a jachtbiznisz is: szerinte bármilyen meglepő, de üzletileg ez nem egy rossz vállalkozás. – Visszatérő vendégeink vannak, jövőre a főszezon már most száz százalékban elkelt – tette hozzá Szíjj László, de arról már nem volt szó, 2020-ban hogyan került a hajójára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ugyanakkor azt tagadta, hogy a hírekben szereplő, Rose d’Or nevű jachthoz bármi köze lenne. „Ahhoz a hajóhoz nekem semmi közöm nincs, nem az én tulajdonom.”

Szíjj elmondta azt is, hogy szívesen részt venne Ukrajna háború utáni helyreállításában: „Természetesen vannak terveink. Biztos, hogy rengeteg munka lesz. Korábban is próbálkoztunk már itt, Ungvár és Munkács környékén feladatokhoz jutni. Ukrajnában rengeteg potenciál van, sok tudásra és erőforrásra lesz szükség.”

A portál rákérdezett Pesty László fideszes dokumentumfilmes közelmúltban tett nyilatkozataira, melyekben „dehonesztáló dolgokat” mondott Szíjjról.  Szíjj László rágalmakra és vádaskodásra nem akart reagálni, azt azonban elmondta, hogy Pesty László kezdeményezésére talán 2021 végén, 2022 elején találkoztak személyesen, mert a dokumentumfilmes a tevékenységéhez konkrétan meghatározott összegű támogatást kívánt kérni tőlük. A milliárdos közölte, „emlékeim szerint még egy építőipari vállalkozás mellett is próbált egyfajta lobbitevékenységet folytatni, azonban végül úgy döntöttünk, hogy a tevékenységet nem fogjuk támogatni”.

Pesty egészen másképp emlékszik vissza Szíjjal való találkozására, a Telexnek legalábbis ezt mondta korábban: „Én ültem vele szembe, néztem, ahogy a kis malacszemei tik-takiznak, miközben negyvenezermilliárdszor több pénze van, mint nekem, én kényelmesen ültem a szar Chesterfield-másolat bőrbútoraiban, még jó, hogy nem műbőr volt, volt vagy mennyi, kétszázötven milliárd a feneke alatt, az tuti, és erre kényelmetlenül ott fészkelődött, és mondom, így a szemeivel hol a pókot nézte a sarokban, hol a cipőjét. Legördült az első izzadságcsepp, miközben baromi gazdag, és mindenki azt hiszi, hogy mindent megtehet, hát nem! És tudod, miért nem? Mert baromi szar dolog gyáván leélni szolgaként egy életet”.