Szijjártó Péter: Magyarország a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat

Szijjártó Péter: Magyarország a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

A tárcavezető a francia űrügynökségnél tett látogatásáról beszámolva közölte: jelenleg is több magyar vállalat vesz részt nagy nemzetközi fejlesztési, technológiai projektekben. Úgy vélte, Franciaország élen jár ebben az ágazatban, a NASA után a legnagyobb űrügynöksége ennek az országnak van. Ráadásul az európai űripar 40 százalékát Franciaország adja.

Szijjártó Péter elmondása szerint most egy olyan együttműködési megállapodást kötöttek a francia űrügynökséggel, amelynek eredményeként műhold-technológiai, űrtudományos és űrkutatási projekteket fognak közösen végrehajtani. – Fiatal magyar szakemberek kapnak majd arra lehetőséget, hogy az itt zajló szakmai programokban részt vegyenek és így tovább bővíthessék a tudásukat – magyarázta. Egyúttal óriási magyar szakmai sikernek nevezte, hogy a világ legnagyobb műholdflottájának építésekor francia nagyvállalatok két magyar cégnek is megadták a beszállítás, a bekapcsolódás lehetőségét, így a műholdak egy fontos berendezését, illetve szigetelését is magyar vállalatok szállíthatják le.

A miniszter arról is beszélt, hogy 2025-ig világos stratégiával rendelkeznek: szeretnék, ha akkor újra magyar kutató űrhajós mehetne dolgozni a Nemzetközi Űrállomásra. Ezzel kapcsolatban együttműködnek a világ egyik vezető űripari hatalmával, Oroszországgal, ugyanakkor az európai uniós országokat tömörítő űripari szövetség számára is felajánlották a leendő magyar űrhajós kutatási kapacitásait.