„Szilárd, vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé”

„Szilárd, vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nyilvánvalóbb a fideszes belharc Csepelen: a kerület alpolgármestere szerint Németh Szilárd elvesztette hitelességét, erkölcsileg és anyagilag is vállalhatatlan terhet akasztott a csepeli birkózók nyakába és egy alkalommal rendőrt küldött rájuk. Németh Szilárd hallgat.

Németh Szilárd (Fidesz) küldte rá a rendőröket Borbély Lénárd (Fidesz) polgármesterre, amikor azok 2021 június 30-án városvezető el akarta bontani a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) birkózócsarnok köré húzott kordonokat – állította hétfői Facebook-bejegyzésében a XXI. kerület alpolgármestere. Ábel Attila (Fidesz) posztja a sportlétesítmény körüli helyzetet idézi fel személyeskedő stílusban, minden problémáért a párt országgyűlési képviselőjét okolva, aki egyébként a Magyar Birkózó Szövetség elnöki tisztégét is betölti.

Mint írta, a Kis-Duna-parti birkózócsarnok a csepeli birkózók otthonának készült, amire Németh „kapott” 2,4 milliárd forintot, az önkormányzat pedig ezért támogatta az építkezést a különleges helyen. Ám menet közben kapott az épület még egy emeletet, ami így már – szemben a korábbi tervekkel – túlnőtt a lombkoronaszinten. – Sokak szemében veszett el ekkor a hitelességed. (…) A következő az lett, hogy nem engedted be a csarnokba azokat, akiknek épült. Olyan költséget akasztottál a csepeli birkózók nyakába, amit erkölcsileg és anyagilag sem tudnak fizetni, ami ellen rezsibiztosként te nemzetközi sajtókonferencián tiltakoznál – fogalmazott Ábel Attila, aki szerint Németh Szilárd intézkedett arról is, hogy a KIMBÁ-t és a mellette lévő fitneszparkot kordon vegye körül.

„Emlékszel, amikor a Fidesz kordont bontott 2007-ben? Ott voltál? 2021. június 30-án mi a te kordonodat bontottuk le. Rendőrt hívtak a polgármesterre. Mi tudjuk, hogy csak egy ember utasíthatott ilyet. Aki tett már más kemény dolgokat ellenünk” – írta Némethnek címezve az alpolgármester, majd így zárta sorait: „Szilárd, vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé. Törd le a lakatokat, bontsd le a kordont, tedd a csepelieké a Csepel SC-t és a KIMBÁ-t, hiszen erre kaptál felhatalmazást!

Ábel Attilát szöveges üzenetben kerestük meg telefonos interjút kérve, amire jelezte, írásban várja kérdéseinket. Egyebek között afelől érdeklődtünk, mikor romlott meg a viszony Németh Szilárddal, aki 2010 és 2014 között Csepel polgármestere volt, illetve hogy tudja-e bizonyítani, hogy valóban ő küldte rá a rendőröket Borbély Lénárdékra. Az alpolgármester rövid válaszában azt írta: „19 évig dolgoztam Németh Szilárddal. Kizártnak tartom, hogy nem ő adta az utasítást a rendőrség kihívására. Ezzel együtt ez az én véleményem, feltételezésem. Az viszont tény, hogy a rendőrséget kihívták ránk, amikor a kordont lebontottuk”. Közölte továbbá azt is, büszke arra az időszakra, amikor Németh Szilárd polgármester volt, és vele együtt dolgozott (alpolgármesterként). – Nem tudom mi történt vele 2014 után, de sok dologban teljesen megváltozott – tette hozzá.

Németh Szilárdnak szintén írásban tettük fel kérdéseinket. Egyebek között afelől érdeklődtünk, mi az oka annak, hogy kordon veszi körül a sportcsarnokot és a fitneszparkot, illetve mikor és miért romlott meg a viszonya a csepeli Fidesszel és a kerület vezetésével. Megkérdeztük azt is, az országgyűlési választáson a választókerületben elszenvedett veresége összefüggésben van-e a konfliktussal. A politikustól cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Németh Szilárd viszonya a csepeli városvezetéssel évekkel ezelőtt megromlott, ami a kerület sportlétesítményei és szervezetei körüli ügyekben csúcsosodott ki. Németh a KIMBA megépítése után az általa létre hozott alapítvány révén szerzett befolyást helyi futballstadionban és két dunai vízitelepben, a terjeszkedésből azonban kimaradt az önkormányzat. A 24.hu minap megjelent cikke szerint a választási időszak alatt a kormányoldal központosított kommunikációja nem engedte meg az ilyen ügyekkel kapcsolatos bárminemű kibeszélést, egy hónap múltán azonban változott a helyzet. Ennek a jele, hogy egy héttel ezelőtt az önkormányzat vezetéséhez közel álló Csepel.info összefoglalót tett közzé, amelyben azt taglalták, hogy Németh Szilárd hogyan tol ki rendszeresen saját régi csapatával, az önkormányzattal szoros kapcsolatot ápoló Csepeli Birkózó Clubbal.

A klub Facebook-oldalán megjelent posztot idézve arról írt, hogy a Magyar Birkózók Szövetségének elnöki posztját is betöltő Németh és a szövetség vezetése rosszindulatból vehette el a klubtól az egyik országos verseny rendezési jogát, holott hónapokon keresztül az egyesület neve szerepelt a versenynaptárban egyedüli rendezőként. A cikk szerint idén azért nem lesz a csepeli strandon országos bajnoksági forduló, mert a hivatalos versenyrendben minden értesítés és indoklás nélkül lecserélték a klubot.

A Csepel.info felidézte, hogy bár a KIMBA földszinti helyiségei kifejezetten a csepeli birkózóknak épültek és az épületen egy ideig a CSBC címere is kint volt, ám a Németh Szilárd befolyása alatt működő akadémia olyan magas bérleti díjat kért a csepeli klubtól, amit nem tudtak fizetni. A birkózószövetség elnöke végül a CSBC címerét is leszedette az épületről, a klubnak pedig a csepeli önkormányzat biztosított edzőtermet. Németh, aki mindvégig tagja maradt a klubnak, nem fizette a tagsági díjat, a csepeli birkózók végül kitették soraikból az egykori klubelnököt.