Szkinhed zenekar is fellép az NKA által támogatott fesztiválon

Szkinhed zenekar is fellép az NKA által támogatott fesztiválon

Gőbl Gábor, a Moby Dick basszusgitárosa (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Romantikus Erőszakot, a legismertebb magyar szkinhed zenekart is meghívták a Nemzeti Dal nevű székelyudvarhelyi rendezvényre, amit nemcsak a Csíki Sör, hanem a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is támogat – írja az Index.

A portál közölte, az együttes az utóbbi években igyekezett átpozicionálni magát nemzeti rock együttessé, a március 16-i eseményen például Romerként emlegetik a formációt. Pedig a zenekar nehezen tagadhatja beállítottságát, egyik népszerű száma a Mindig szkinhed.

Az Index megírta, az esemény főszervezője az a Gőbl Gábor, aki a Moby Dick basszusgitárosaként maga is színpadra áll, de ezen kívül a Jobbikból kivált Mi Hazánk nevű alakulat soproni szervezetének elnöke. Az pedig még a Válaszonline.hu vette észre nemrég, hogy a zenészt kinevezték az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumába, azaz Kásler Miklós humánminiszter által delegált tag.

Politikai bosszú? - visszadobta Nádori Lídia kuratóriumi jelölését Fekete Péter | Magyar Hang

Mindenféle szakmai kifogás megfogalmazása nélkül lehúzta a a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj kuratóriumába delegált tagok listájáról Nádori Lídia műfordítót Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár - tudta meg a Magyar Hang. Nádorit a Műfordítók Egyesülete delegálta a testületbe, eddigi életműve kiemelkedőnek számít: több tucat szépirodalmi mű magyarra fordítója, ezen kívül szerkesztő, író, kulturális újságíró.

Az Index a Nemzeti Dalról a Facebookon terjedő információk alapján azt írtja, van olyan zenekar, aki inkább bevállalna egy félmilliós szerződésszegést is, csak ne kelljen a Romantikus Erőszakkal együtt fellépniük, az NKA-ban pedig felbukkantak a szervezeten belüli kultúrharc első jelei. Hozzáteszik,az eseményt Sziva Balázzsal, a Romantikus Erőszak frontemberével reklámozza a plakát, de a fellépők között említik még a saját bevallása szerint is náci Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg vezetőjét is. Ezen a tavalyi plakáton egyébként ugyan még Romantikus Erőszakként hivatkoznak a zenekarra, de az említett székelyudvarhelyi buli plakátján már szimplán csak Romerként vannak feltüntetve.

Gőbl Gáboron kívül egyébként még két, kevésbé megosztó életművel rendelkező művészt nevezett ki Kásler a fesztiválkuratóriumba: Harangozó Gyula Kossuth-díjas koreográfust, rendezőt, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatóját, valamint Igyártó Gabriellát, Pro turismo és Wlassics Gyula-díjas kulturális menedzsert, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatóját, a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatóját.

A mostani ügy nem példa nélküli: 2013. március idusán a szélsőjobbos Kárpátia frontembere, Petrás János részesült kitüntetésben, Balog Zoltán akkori humánminisztertől Magyar Érdemrend Tisztikeresztet vehette át. A Kárpátia aztán a tavalyi kampányban hitet tett a Fidesz mellett, nem rég pedig Egyszerűen senkik vagytok címmel adott ki egy számot, amelynek videóklipjében az ellenzék képviselőit gyalázzák.