Szlávik János: Senki nem tudja megmondani, mi lesz

Szlávik János: Senki nem tudja megmondani, mi lesz

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Egy ember életében a legborzalmasabb élmény, hogy hiába vesz levegőt, nem kap eleget” – nyilatkozta a Mandinernek Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Mint hangsúlyozta, hogy „ez a vírus nem játék, még a közepesen súlyos esetek is arról panaszkodnak, hogy nagyon betegek és nagyon sokáig gyengék, hogy köhögnek, szörnyű tüneteik vannak”.

A járvány tetőzése kapcsán Szlávik bizonytalan: mint mondja, eddig úgy gondolta, novemberben lesz a plató szakasz (amikor már nem emelkedik tovább, hanem egy szintre beáll az új fertőzöttek száma), ám most már azt mondja, hogy „senki nem tudja megmondani, mi lesz”. 

Szlávik szerint a most bejelentett szigorítások hatását minimum két hét múlva lehet majd látni, viszont az iskolák bezárását nagyon nem támogatja: szerinte a gyerekre a legritkábban veszélyes a vírus, ha pedig bezárnák az általános iskolákat, „akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel, és ez tragédia lenne az egészségügy számára.”

A szülőknek ezzel kapcsolatban azt üzeni, ne a gyerek miatt aggódjanak, hanem maguk és a nagyszülők miatt. 

Ami a kórházi kapacitásokat illeti, az egészségügyi rendszer kezdi elérni teljesítőképessége határait. Szlávik ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, „egyértelmű, hogy ha egy intenzív osztályt másfélszeresére bővítenek, akkor másfélszer annyi dolgozó kell a betegek ellátásához”. Mint mondta, átcsoportosítással oldják meg ezt a kérdést, ám arról nem tudott pontos adatot mondani, hogy tőlük hány orvos és egészségügyi szakdolgozó érkezett más intézményből.

Annak kapcsán, hogy egyre több a fiatal elhunyt – a múlt héten két 28 éves halottról is szóltak a hírek –, Szlávik azt mondta, hogy ezt egyelőre a nagy számok törvényével magyarázza, szerinte ugyanis ennyi fertőzöttnél elkerülhetetlen, hogy fiatal áldozatok is legyenek. Szerinte ez is azt mutatja, hogy mennyire veszélyes a vírus. „Intő jel lehet ez a vírusszkeptikusoknak is, akik láthatják, hogy hiába gondolják, hogy csak öregek halnak meg a fertőzés következtében, nem igaz.”

Arra is figyelmeztetett, hogy nagyon nehéz kikeveredni a betegségből, sok ugyanis az olyan hosszú távú tünet, mint a gyengeség, fáradékonyság vagy a szag- és ízérzékelés elvesztése. Mint utóbbi kapcsán mondja, vannak, akik fél évvel a vírusfertőzést követően sem éreznek szagokat, ízeket, ám abból kiindulva, hogy a SARS1-nél hat-nyolc hónap után helyreállt, így remélhetőleg ez így lesz a Covid–19 esetében is.