Legfeljebb 1200 intenzíves ágy van Magyarországon az egészségügyi szakértő szerint

Legfeljebb 1200 intenzíves ágy van Magyarországon az  egészségügyi szakértő szerint

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV Start műsorában arra hívta fel a figyelmet: szerinte a kormányzat csak alibi-intézkedéseket hoz a koronavírussal kapcsolatban. Úgy vélte, a tömegrendezvények betiltása lenne fontos lépés. Hozzátette, hogy az iskolák helyzete sem rendezett, nincs egyértelmű döntés arról, hogy a gyerekek hordjanak-e maszkot az órákon, vagy hogy a gimnazisták egyáltalán bejárjanak-e az órákra vagy online tanuljanak.

A szakértő hangsúlyozta, felháborítónak tartja Müller Cecília nyilatkozatát, aki saját magáról a fiatalokra próbálja tolni a járványkezelés felelősségét.

A kórházi kapacitás kapcsán Kunetz elmondta, a kórházak már most elérték teljesítőképességük határát, a jelenlegi helyzet mégsem indokolná az intézményekben uralkodó káoszt, amit szerinte a koncepciótlan védekezési stratégia okoz. Hozzátette,  jelenleg Magyarországon 1100 intenzíves ágy van, ezt a kapacitást legfeljebb 1200-ra lehet kitolni, mert ennyihez lehet megfelelő személyzetet hozzárendelni. Hangsúlyozta, vékony jégen mozog a kormány, hiszen a tavaszihoz hasonló korlátozásokkal a gazdaság kerülne kilátástalan helyzetbe.

Az intenzíves ágyakra vonatkozó becslése annak fényében tűnhet aggasztónak, amit Orbán Viktor mondott a közrádiónak pénteken. A miniszterelnök szerint ugyanis december 10-ére 30-32 ezer kórházi ápolt lehet, és közülük 4480 beteg szorulhat intenzív ellátásra. Vagyis közel nagyjából négyszer annyian, mint ahány ágy Kunetz Zsombor szerint rendelkezésre áll.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Népszavának adott interjújában hangsúlyozta, a baj akkora, hogy záros határidőn belül a kontakttá válás már nem lesz kizáró ok a munkából és enyhe covidos tünetekkel is elvárják majd az egészségügyiektől, hogy menjenek be dolgozni. Hozzátette, ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania, akkor nem hónapokon, hanem inkább heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló.