Találkozott és beszélgetett Kósa Lajossal az eutanáziáért küzdő Karsai Dániel

Találkozott és beszélgetett Kósa Lajossal az eutanáziáért küzdő Karsai Dániel

Karsai Dániel (Forrás: Karsai Dániel Youtube-videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel és sorstársainak harcát az eutanáziáért Kósa Lajos. A fideszes politikus kedden találkozott az ügyet az elmúlt időszakban folyamatosan napirenden tartó alkotmányjogásszal és egy órán keresztül beszélgettek.

A Telex beszámolója szerint kedden valóban találkozott a Parlamentben a fideszes Kósa Lajos, illetve az eutanáziáért itthon és Strasbourgban is harcoló Karsai Dániel, valamint több sorstársa. Az alkotmányjogász az egy órás, zárt ajtók mögött zajló beszélgetés után elmondta, hogy a fideszes politikus személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni az ügyüket, számára ugyanis az élethez való jog mindennél fontosabb. Ő átadott neki egy pólót azzal a felirattal, hogy „az élet jog, nem kötelesség”, Kósa Lajos erre azt válaszolta, hogy az élet jog és kötelesség. Karsai Dániel szavai szerint „egy érdekes és jó beszélgetésen” vannak túl, amin az is szóba került, hogy Kósa Lajos elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, és ha átmegy minden szűrőn a kérdés, ő örülni fog neki.

A referendumhoz két kérdést hétfőn nyújtott be Karsai Dániel a Momentum és a Párbeszéd támogatásával. Ezek arra irányulnak, hogy a nagykorú és gondnokság alatt nem álló, halálos vagy súlyos és gyógyíthatatlan beteg öngyilkosságában való segítségnyújtás ne legyen büntetendő. Jelenleg ugyanis a hatályos magyar szabályok szerint öngyilkosságban való közreműködésért felel az, aki például elszállít valakit Svájcba, ahol az asszisztált öngyilkosság megengedett.

Kósa Lajos a Telexnek azt mondta, hogy az állam a hospice-ellátás támogatásával tud segíteni ebben a helyzetben. – Abban van feladatunk, hogy az életvégi útján az embert méltósággal elkísérjük, a szükséges ellátási körülményeket biztosítsuk.” A politikus szerint csak beszélgettek Karsaiékkal, nem arról volt szó, hogy meggyőzzék egymást, meg akarták ismerni egymás érveit. – Együttérzek velük, hiszen nagyon nehéz helyzetben vannak – fűzte hozzá.