Népszavazást kezdeményeznek az eutanáziáról

Népszavazást kezdeményeznek az eutanáziáról

Karsai Dániel testvérével, Karsai Péterrel, a Momentum és a Párbeszéd politikusaival és egy másik, ALS-ben szenvedő érintettel együtt jelentette be a népszavazási kezdeményezés benyújtását (Forrás: Momentum élő közvetítés/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népszavazást kezdeményez a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel testvére az eutanázia témájában – két kérdést már be is nyújtották a Nemzeti Választási Bizottságnak. A kezdeményezést a Momentum és a Párbeszéd is támogatja.

Az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintre lép – mondta a népszavazási kérdések benyújtását követő sajtótájékoztatón Karsai Dániel. A 46 éves, ALS-ben szenvedő ügyvéd még szeptemberben fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy a magyar állam biztosítsa számára a méltó halál lehetőségét, vagyis azt, hogy ne kelljen megvárnia, amíg a betegsége a végső stádiumba lép, vagyis teljesen lebénul, majd fulladás által következik be a halál. A hatályos magyar jogszabályok szerint Karsai Dániel csak magányos öngyilkosságot követhet el, ha ebben bármilyen segítséget vesz igénybe, akár azt is, hogy egy hozzátartozója elszállítja Svájcba, ahol az asszisztált öngyilkosság megengedett, a segítő öngyilkosságban való közreműködésért felel. Ugyanúgy, ahogy azok a külföldi személyek vagy szervezetek is, amelyek Karsai Dánielnek segítséget nyújtanak.

A két kérdés így hangzik:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban való közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek, és az állapotukban nem várható javulás?

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban való közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetőség nélküli helyzetben vannak.

A benyújtott kérdések egyike sem irányul az aktív eutanáziának arra a formájára, amelyet más személy – az aktív eutanáziát engedélyező országokban jellemzően egy orvos – hajt végre. A kérdések arra irányulnak, hogy a cselekvőképes, vagyis nagykorú és gondnokság alatt nem álló, halálos vagy súlyos és gyógyíthatatlan beteg öngyilkosságában való segítségnyújtás ne legyen büntetendő. Így nem lennének büntetendők azok a személyek sem, akik abban segítik a betegeket, hogy olyan országban éljenek az asszisztált öngyilkosság lehetőségével, ahol ez megengedett. A két kérdésben külön kérdeznének rá a halálos és a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában nyújtott segítségre. 

– Hiszünk a szabadságban, az emberi méltóságban és abban, hogy az ember az életvégi döntéseit szabadon hozhassa meg – mondta a sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese. – A szabadság oldalán állunk. A kormánytól azt a választ kaptuk, ők az élet oldalán állnak. Egyértelmű elutasítást kaptunk a részükről, és tiszteletben is tartjuk, hogy vannak közöttünk világnézeti különbségek. Viszont abban talán egyetértés lehet kormánypártiak és ellenzékiek között, hogy fontos a társadalmi párbeszéd, hogy beszélgessünk az ilyen kérdésekről, ezért nyújtottuk be ezt a népszavazási kezdeményezést – mondta a képviselő. Elmondása szerint a Momentum teljes szervezete kint lesz az utcán, hogy ha a kérdést elfogadja a Nemzeti Választási Bizottság, akkor összegyűjtsék a 200 ezer aláírást, ami a népszavazás kiírásához szükséges. Bedő Dávid elmondása szerint a határidők lehetővé teszik, hogy a népszavazást július 9-én, az önkormányzati és európai parlamenti választással egy időben tartsák meg. 

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy támogatják az aktív eutanázia bevezetését, abban az esetben, ha az alany gyógyíthatatlan, halálos beteg, és ha minden orvosi és pszichológiai feltétel fennáll. Ezért a Párbeszéd is segít majd az aláírásgyűjtésben. A Demokratikus Koalíció közleményben jelezte: támogatja mindkét kezdeményezést. „A Demokratikus Koalíció szerint az ország háza normális esetben éppen arra szolgálna, hogy megvitassuk az olyan, eddig kevéssé tárgyalt, de annál fontosabb ügyeket is, mint az eutanázia kérdésköre. A Demokratikus Koalíció ezért támogatja az eutanáziáról szóló parlamenti vitát, a képviselőink pedig aláírásukat adják a Párbeszéd kezdeményezéséhez.” – írták.