Tarlós István: „A teljes ellenzéki összefogás szerintem részben színjáték”

Tarlós István: „A teljes ellenzéki összefogás szerintem részben színjáték”

Karácsony Gergely megválasztott és Tarlós István leköszönő főpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút készített a Demokrata Tarlós István volt főpolgármesterrel, akit baráti hangulatban az elmúlt két év tapasztalatairól kérdeztek. A 2019-ben Karácsony Gergellyel szemben alulmaradó politikus rögtön elővette a Lánchíd, a rakpart és a Blaha Lujza tér felújításának ügyét, ezeknél nehezen magyarázható időhúzást majd kapkodást érzékelt. – Most olyanokat hallok a városvezetéstől, hogy a Lánchíd felújítása nem halasztható. Nem értem, hogy a teljesen előkészített projektet akkor miért halasztották minden értelmezhető indok híján másfél évig? – tette fel a kérdést. 

Szóba került az atlétikai világbajnokság Karácsonyék által belengetett vétója, amivel kapcsolatban kijelentette: „A kormány egyelőre nem sértette meg a fővárossal kötött megállapodását, nem mondta azt, hogy nem épül meg a diákváros.”

Tarlós kitért Karácsonyék sokszor hangoztatott érvére is, miszerint a kormány forrásokat von el Budapesttől. Ezzel kapcsolatban az egykori  főpolgármester leszögezte: bár a főváros jelenlegi tényleges pénzügyi mozgásterét nem ismeri, „de árulkodó jel, hogy a két éven át nem teljesített ígéreteket, például a 14 év alattiak ingyenes BKK-utaztatását a választás közeledtével mégis hirtelen biztosítani akarják”.

Hozzátette, ez az ingyenesség az agglomerációs közlekedőkkel együtt éves szinten sokmilliárdos tételt jelent a fővárosnak. – A BKK egy nap alatt felkészült erre az ingyenességre, miközben eddig azt hajtogatták, hogy minden fillérért kénytelenek lehajolni, egyenesen infantilis – fogalmazott Tarlós.

Ami az ellenzéki előválasztást illeti, Tarlós István szerint a teljes ellenzéki összefogás részben színjáték, nem egyértelmű, hogyan is tudnák kormányozni az országot kormányra kerülés esetén, majd hozzátette, hogy „a minket követő generációk jövőjét érintő legfontosabb kérdésekben” képviselt nézeteik „hajmeresztőek”.

Az általa kifogásolt ellenzéki nézetek a bevándorlásra, a nemzetállam értelmezésére, a családpolitikára, a családmodellre és a kultúrára vonatkoznak.

– A fogcsikorgató hatalomvágy az egyetlen közös nevezőjük. Isten ments alábecsülni őket. Demokratikusnak nevezik magukat, de az ő demokráciaértelmezésük engem a nagy elődök népi demokráciájára emlékeztet – szögezte le a politikus.

Szerinte nagyon sok múlik az áprilisi választáson. – Ellenzéki győzelem esetén könnyen előtérbe kerülhet olyan érdekek képviselete, amelyek idegenek a magyar nemzet érdekeitől – folytatta, majd végezetül kitért Karácsony Gergely személyére. – Nemrég még azzal hízelgett, hogy olyan országban szeretne élni, „ahol az újságírók szabadon kérdezhetnek”. Látta már valaki, hogy szabadon kérdezhetik őt?