Terrorcselekmény miatt emeltek vádat a Budapesten elfogott Hasszán F. ellen

Terrorcselekmény miatt emeltek vádat a Budapesten elfogott Hasszán F. ellen

Hasszán F. őrizetbe vétele

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést indítványoz a szír férfival szemben.

Kedd délelőtt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszék előtt vádat emelt Hasszán F. 27 éves szír állampolgár ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt.

A vádlott tavaly december 30-án egy biztonsági ellenőrzésen akadt fenn a Liszt Ferenc repülőtéren. Embercsempészés és hamis közokirat felhasználása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és kiutasították Magyarországról. A kiutasítási folyamat alatt azonban kiderült, a férfi azonos lehet egy terrorcselekmények ügyében indított nemzetközi nyomozás gyanúsítottjával, aki az Iszlám Állam tagjaként több ember lefejezésében vehetett részt.

A vádirat szerint Hasszán F., miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, a 2015-ben a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. Azonosult a terrorszervezet céljaival, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása. Az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette, vagy kivégezte.

Lefejezésekben is részt vett, Budapesten fogták el | Magyar Hang

Terrorizmus miatt vették őrizetbe a férfit, aki három éve az Iszlám Állam tagja.

2015. május elején a vádlott a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homs tartomány egyik városának al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlottakról „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, a végrehajtás a vádlott és fegyveres osztagának a feladata volt.

A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között

  • al-Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített;
  • társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

A következő napokban Hasszán F. és fegyveresei a várost végigjárva legalább huszonöt embert, köztük nőket és gyermeket gyilkoltak meg. A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül a férfi legalább két kivégzésében személyesen is részt, míg egy harmadik áldozatot személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

Kiterjedt nemzetközi nyomozást követően a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a vádiratában a vádlottra tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Törvényszéknél. Az üggyel összefüggő bűncselekmények miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elkülönített számon további nyomozást is folytat, egyelőre ismeretlen tettes ellen.