Titkos iratokat hozna nyilvánosságra a nemzetbiztonsági bizottság

Titkos iratokat hozna nyilvánosságra a nemzetbiztonsági bizottság

Zárt ülést jelző felirat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése előtt 2016. június 6-án (Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozná az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke azokat a titkosszolgálati anyagokat, amelyeket a Pentagon-iratok kiszivárogtatása kapcsán kaptak.

Sas Zoltán tájékoztatás szerint a testület szerdai zárt ülésén napirendre vették az amerikai szivárogtatási ügyet, hiszen olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az ügy szálai Magyarországra is elérhettek, méghozzá azzal, hogy​​ állítólag az amerikaiak kémkedtek a NATO-szövetségeseik után is. A tanácskozás után a bizottság többi tagjának hozzájárulását kérte ahhoz, hogy a titkosszolgálat beszámolójából a közvélemény is megtudhassa, igazak-e a hazánkra vonatkozó hírek a szivárogtatással kapcsolatosan. A bizottság tagjai ehhez ​hozzájárultak, a következő lépés az, hogy felkéri a titokgazdát, hogy nyilvánosságra hozhassa mindazt, amit az általuk megismert titkosszolgálati anyagokból tudni lehet a​z​ üggyel kapcsolatosan. Amint ez megtörténik, a dokumentumot a Nemzetbiztonsági bizottság hivatalos oldalán bárki elolvashatja majd.

Az amerikai védelmi minisztériumból, vagyis a Pentagonból kiszivárgott iratokban Magyarország is felbukkan. A CIA által a Pentagonnak átadott hírszerzési frissítés állítása szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 22-én egy kihelyezett frakcióülés során az Egyesült Államokat „három legnagyobb ellenfele” egyikeként jelölte meg. A jelentés hozzáteszi, hogy a megjegyzés az Amerika-ellenes retorika szintjének eszkalálódását jelentette a miniszterelnök beszédében. Február 22-én Balatonfüreden tartott a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülést, ahol Orbán Viktor tartott is egy beszédet. Még aznap este a kormányközeli Magyar Nemzet számolt be arról, hogy információik szerint mik hangzottak el. Eszerint valóan megnevezte a miniszterelnök a Fidesz-KDNP ellenfeleit, így a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak.

Egy másik kiszivárgott dokumentumból pedig az derül ki, hogy Magyarország titokban mégis lehetővé tehette a szövetségesek számára, hogy a légterén keresztül szállítsanak fegyvereket Ukrajnába.