Több államtitkár 1,9 milliót, a miniszterek legalább 2,6 millió forintot keresnek

Több államtitkár 1,9 milliót, a miniszterek legalább 2,6 millió forintot keresnek

Orbán Viktor 2022 első kormányülésén, január 12-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős béremelést kaphattak az államtitkárok és a miniszterek – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál kiszúrta, hogy például Magyar Leventének, a Külügyminisztérium államtitkárának fizetése a vagyonnyilatkozata alapján 150 ezer forintot nőtt. De lényegében ugyanennyit keres Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár is.

A portál felidézi, hogy egy június közepén elfogadott salátatörvénybe elhelyezett jogszabály-módosítás nyomán Orbán Viktor szabadon dönthet a miniszterek és az államtitkárok illetményének nagyságáról. Több államtitkár jövedelme is megközelíti a kétmillió forintot. Noha nem hozták nyilvánosságra, hogy a miniszterelnök fizetésemelésekről döntött az elmúlt időszakban, néhány államtitkár elárulta vagyonbevallásában, hogy mennyi a havi illetménye. forintot írt be.

A portál azt írja, az államtitkárok túlnyomó többsége nem írta be a fizetését, ami tulajdonképpen logikus is, mivel államtitkári minőségben leadott vagyonbevallásnál ismert a tisztségük, és eddig az illetmény is a törvényben meghatározott módon járt, egészen a vagyonbevallás leadási határidejét megelőző napokig. Június 18-án lépett hatályba az új szabályozás, amely szerint a kormányfő szabadon, a szöveg alapján korlát nélkül dönt az államtitkárok és miniszterek javadalmazásáról, és legkésőbb június 23-áig kellett leadni a nyilatkozatokat az állami vezetőknek.

A lap kikérte a minisztériumoktól a kormánytagok jövedelmére vonatkozó adatokat, illetve az iránt is érdeklődött, hogy milyen kritériumrendszer alapján határozza meg a miniszterelnök a miniszterek, államtitkárok jövedelmét, ám érdemi választ nem kaptak. – A miniszterek közül ketten keresnek bruttó 5-5 millió forintot, egyikük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Nagy ezt feltüntette a vagyonbevallásában), a másik pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter. A többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja mondta Gulyás Gergely a június 7-i kormányinfón.

Mint a 24.hu megjegyzi, ha valóban az előző évi bruttó keresetek hatszorosát kapják a miniszterek, akkor a Magyar Leventénél látszó növekménynél is nagyobb mértékű emelésben részesülnek: az eddigi bruttó 1,98 milliós befagyasztott összegről 2,63 millió forintra nőhet a tárcavezetők illetménye, ez 650 ezer forintos emelést jelenthet.