Több kis párt is élhet a Fidesz adta lehetőséggel

Több kis párt is élhet a Fidesz adta lehetőséggel

Szavazó a 2019-es önkormányzati választáson Budapesten (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár több kis párt is élhet a nemrég módosított választási szabályok adta lehetőséggel, és állíthat fővárosi listát az önkormányzati választáson – ez derült ki a Magyar Hangnak adott válaszokból. Ez nem jelenti, hogy el is érnék az öt százalékos bejutási küszöböt – az elemzők szerint erre a Kétfarkú Kutyapártnak és a Mi Hazánknak van jelenleg reális esélye.

A parlament fideszes többsége decemberben szavazta meg a Mi Hazánk javaslatát a választási törvény módosításáról, nagyjából fél évvel a 2024. júniusában esedékes önkormányzati voksolás előtt. Ennek értelmében a jövőben a Fővárosi Közgyűlésben nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, hanem a listáról bekerülő politikusok, ha az adott párt eléri az 5 százalékot. Ez a kisebb pártoknak kedvez, akiknek polgármesteri posztot szerezni nem lenne esélyük, az 5 százalékot viszont akár meg is ugorhatják. Az elemzők szerint erre a Magyar Kétfarkú Kutya Párnak, illetve a javaslat benyújtójának, a Mi Hazánknak lehet reális esélye a közvélemény-kutatások alapján. Többen is felvetették, hogy az új szabályozás a Fidesznek kedvez, hiszen ha az érintett két párt vagy csak valamelyik bekerülne, azzal gyengülhetne a Karácsony Gergely mögött álló jelenlegi koalíció.

A Magyar Hang több pártot is megkérdezett, hogy élnek-e a jogszabályváltozás adta lehetőséggel, amely könnyebbé teszi a kisebb pártoknak a fővárosi indulást.

Az egykori Jobbik-elnök, Jakab Péter pártja úgy tűnik, beszáll. – Tekintettel arra, hogy Karácsony Gergely nem fog össze a Jobbikkal, így nem fogunk ellene jelöltet indítani annak ellenére sem, hogy a munkájával nem vagyunk elégedettek. Budapest fontos szimbólum, nem engedhetjük meg, hogy visszatérjen a Fidesz – közölték a megkeresésünkre. Tájékoztatásuk szerint azokban a kerületekben ugyanakkor, „ahol az ellenzék beengedi az összefogásba a Fidesz trójai falovát, a Jobbikot, kénytelenek vagyunk külön indulni, hisz aki a Jobbikkal összefog, az a Fidesszel fog össze”. Ez a választási szabályok módosítása miatt azt is eredményezheti, hogy a Nép Pártjánnak lesz fővárosi listája. A párt országszerte egyébként azokon a településeken indulna az ellenzéki összefogás részeként, ahol „az ellenzék jó munkát végzett az elmúlt ciklusban”, viszont külön indulnának ott, ahol szerintük az ellenzék „letette a fegyvert”, vagy „átállt a Fidesz oldalára, például összefog az ellenzéket hátbaszúró Jobbikkal”. – Vidéken jellemzően ott indulunk el, ahol az ellenzék már rég megsemmisült, így nincs is kivel összefogni. Ezeken a településeken a Nép Pártján az egyetlen ellenzéki párt – írták, kiemelve Miskolcot, ahol „az ellenzék felelőtlenül egymásnak esett”. A borsodi megyeszékhelyen olyan tervet dolgoztak ki, „amellyel közös nevezőre lehet hozni azokat az ellenzéki pártokat, akiknek valóban Miskolc az első, s így Miskolc erős ellenzéki bástya lehet”.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt szervezetileg nem indul az önkormányzati választáson, de tagjai közül többen a Mindenki Magyarországa Mozgalom mint civil egyesület jelöltjeiként vagy a mozgalom által támogatott jelöltekként mérettetik meg magukat. – A törvényváltozás által bekövetkezett új helyzetet jogászaink vizsgálják, a fővárosi listaállítást mérlegeljük, ugyanis érzékelünk egyfajta elvárást a tagjaink és szimpatizánsaink részéről, hogy a Mindenki Magyarországa önállóan induljon és mérettesse meg magát a fővárosi választáson – írták, hozzátéve, hogy a döntést januárban hozzák meg.

A Szanyi Tibor alapította ISZOMM nem indul az önkormányzati választáson, de támogatja a mögötte álló Magyar Szolidaritás Mozgalmat, amely állít fővárosi listát, sőt, azt írták, hogy szándékukban áll főpolgármester-jelöltet is indítani. Emellett helyi civil szervezetekkel együttműködve nagyjából 12 kerületben is megméretik magukat, még több helyen tárgyalnak.

 A Vona Gábor nevéhez fűződő Második Reformkorról már lehet tudni, hogy ők nem indulnak, megalakulásuk óta képviselik ugyanis a pártmentes önkormányzatok elvét. A Gattyán György vezette Megoldás Mozgalmat is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.