Több mint 16 ezer magyar diák tanul külföldön

Több mint 16 ezer magyar diák tanul külföldön

Demonstrálók a budapesti Nagykörúton a Nyugati pályaudvar előtt az Egységes Diákfront 2023. május 19-i tüntetésén (Fotó: Ficsor Benedek/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi két évben, bár csökkenő ütemben, de továbbra is folyamatosan, évi pár száz fővel nő a külföldön tanuló magyar diákok száma, a 2022/2023-as tanévben több, mint 16 ezer magyar diák tanult külföldi egyetemeken – írja a Hvg.hu. Bár ez az összes felsőoktatásban tanuló magyar diáknak mindössze 7 százaléka, a legjobb középiskolákból továbbra sem ritka, hogy a végzős tanulók több, mint ötöde külföldi egyetemen folytatja tanulmányait.

„A növekedés csökkenő ütemében vélhetően nagy szerepet játszik a hazai gazdasági helyzet, és ezáltal a családok csökkenő rendelkezésre álló jövedelme is. Az Engame Akadémia diákjainál is többször fordul elő az elmúlt időszakban, hogy a korábbi tervekhez képest mégsem tudja a család megfinanszírozni a külföldi tanulmányokat” – mondta Nádas Rita, az elsősorban magyar középiskolásokat külföldi továbbtanulására felkésztő akadémia oktatási vezetője.

Egy korábbi Engame-kutatás szerint a középiskola után külföldi egyetemekre jelentkező tanulók egyharmada biztosan nem itthon képzeli el a jövőjét, nagyjából ugyanennyien nem tudják még, hogy maradnak-e a célországban, vagy hazajönnek, és csak mintegy harmaduk az, aki úgy tervezi, hogy mindenképp hazajön. Nádas azonban hangsúlyozta, hogy ma már a fiatalok nem feltétlenül gondolkodnak a hosszú távú letelepedésben egy országban, inkább az adódó lehetőségek, projektek szerint rendezik be az életüket.

A magyar diákok körében továbbra is változatlan az öt legnépszerűbb célország listája, a sorrend azonban nem a régi: az első és második helyen továbbra is Ausztria (3633 diák) és Németország (2908 diák) szerepel, amelyek az ingyenes képzések, a közelség és a színvonalas egyetemek miatt népszerűek a magyar diákok körében. Várható volt, hogy a harmadik helyet előbb-utóbb átveszi Hollandia az Egyesült Királyságtól, ez a 2022/2023-as tanévben meg is történt. Ha az elmúlt 6 év átlagos trendjét figyeljük 2 év múlva már akár a második, 3 év múlva pedig akár a legnépszerűbb célországgá is válhat Hollandia, maga mögé utasítva Ausztriát és Németországot. Az ötödik helyen egyébként Dánia szerepel a listán.

Címkék: oktatás, külföld