Több mint 370 ezer embert tesztelne a kormány

Több mint 370 ezer embert tesztelne a kormány

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, elindult az országos csoportos célzott szűrés, amelynek részeként a szociális intézmények, illetve a bölcsődék, óvodák és iskolák dolgozóit tesztelik majd. Az államtitkár hangsúlyozta, a szűrés segítheti a járvány elleni védekezést, és teljesebb képet adhat az átfertőzöttségről.

György István elmondta, összesen 16691 helyszínen több mint 370 ezer embert tesztelnek majd. A szűrést antigén gyorstesztekkel végzik, a részvétel önkéntes, de a kormány arra kért mindenkit, hogy jelenjen meg a tesztelésen. Az államtitkár hozzátette, a jegyzőkönyvek miatt pontosan tudni fogják, ki az, aki elmulasztotta a szűrést.

Elsőként a szociális intézményekben tesztelnek, majd a bölcsődék, óvodák, iskolák és egészségügyi intézmények kerülnek sorra, utóbbiak saját hatáskörben végzik a vizsgálatokat. Mindenhol máshol a kormányhivatalok szervezik a szűrést. Országszerte mintegy ezer mintavevő csapatot indítanak el, ehhez az egyetemi hallgatók segítségét kéri a kormány – mondta György István. Kifejtette, az ötöd- és hatodéves orvosi egyetemisták már eddig is részt vesznek a járvány elleni védekezésben, de az operatív törzs döntése értelmében a hallgatókat még szélesebb körben be kell vonni a védekezésbe. A harmad- és negyedéves orvos és fogorvos, a harmad-, negyed- és ötödéves gyógyszerész, valamint az első és másodéves egészségügyi hallgatók vesznek majd részt a szűrésben. Az egyetemeknek egységenként 2-2 hallgatót kell biztosítani, a kormányhivatal a szállításukért felel majd.

Az államtitkár elárulta, egy egység egy nap alatt három helyre jut el, vagyis egy hét alatt az ezer egység körülbelül 15 ezer helyen végez szűrést. Hozzátette, a bezárt intézményekben nem végeznek tesztelést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásai alapján a hallgatók a szűrést védőfelszerelésben látják el – hangsúlyozta György István. Elmondta, a felszerelés műanyag arcpajzsból, maszkból és kesztyűből áll. A vizsgálat az egészséges populáció szűrését jelenti, bár lehetnek fertőzöttek a dolgozók között, de ennél több védőfelszerelésre nem lesz szüksége a diákoknak – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a tesztelőket is minden nap tesztelik.

György István elmondta, a kormány az egyetemisták munkáját megbecsüli. A szűrésért a hétköznapokon 5000 ezer forintot kapnak adómentesen, hétvégén pedig 7000 forintot. Ezen felül az étkezésük és igény szerint a szállásuk is biztosított. Egy tesztelő két hetes időszakban végzi majd a munkát, ezt gyakorlatként beszámítják az egyetemek, vagyis a tanulmányaikat nem érintheti hátrányosan a szűrést. Az államtitkár végezetül elárulta, a hallgatókat oktatófilmekkel készítik fel a tesztelésre.

Három harmincas éveiben járó fertőzött is elhunyt

Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy kedvezőbbnek tűnnek a fertőzöttségi adatok, ami a lakosság fegyelmezettségének köszönhető. De az elmúlt hét tendenciáiból messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni – tette hozzá. – Továbbra is fegyelmezettnek kell maradnunk, és bízni a kedvező számokban.

A tiszti főorvos elárulta, az elmúlt 24 órában egy 30, egy 31 és egy 34 éves fiatal is elhunyt a fertőzés következtében, mindannyiuknak súlyos alapbetegségük volt.

– Növekvő tendenciát mutat a kórházban kezeltek száma – mutatott rá Müller Cecília, aki ezért újra kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat, hogy csökkenteni lehessen az egészségügyi dolgozókra nehezedő terhet. Az országos szűrés kapcsán a tiszti főorvos elmondta, a járvány kezdete óta az összes hazai szociális otthon 26 százalékában, vagyis 417 intézményben bukkant fel a vírus. A gondozottak 6 százalékát érte el a fertőzés, a dolgozók körében pedig 1 százalékos a megbetegedések aránya.

Müller Cecília az ünnepekre gondolva hangsúlyozta, az ajándék vásárlást ne hagyjuk az utolsó percekre, és kerüljük a tömeget.

Az országos szűréssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, aki pozitív tesztet produkál a szűrés során, arra ugyanaz vonatkozik, mint az eddigi fertőzöttekre. – Hazatér, és értesíti a háziorvosát, aki tájékoztatja a teendőkről, a járási hivatal pedig megkezdi a járványügyi tevékenységet – foglalta össze a tiszti főorvos.