Több mint ötszázan kerültek kórházba, és közel hatvanan lélegeztetőgépre egy nap alatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 347 073 fő a beoltottak száma, ebből 399 505 fő már a második oltását is megkapta – olvasható a központi tájékoztató oldalon. – A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

4926 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 529 122 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 226 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 356 679 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 155 217 főre emelkedett. 9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen.

Mindkét esetben hatalmas ugrásnak lehetünk tanúi, hiszen 24 óra alatt 544-en kerültek kórházba és 59-en lélegeztetőgépre, ez azonban a hétvége és az ünnepnap miatti adattorlódásnak is köszönhető. Vagyis elképzelhető, hogy nem egy nap alatt romlott ennyit a helyzet, csupán a tájékoztatás nem volt megfelelő.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban – emelik ki az oldalon.

Arra azonban a hivatalos oldalon nem tértek ki, hogy az elmúlt napokban az oltási program üteme megtorpanni látszik. Egy hét alatt 500 ezer embert terveztek beoltani, és bár még egy nap hátravan a múlt hét szerdai ígéretből, eddig 240 ezer oltást adtak be, az elmúlt három nap pedig kicsivel több mint 50 ezer adag vakcinát „oltottak el” összesen, holott naponta kellene ennyit, hogy elérhető legyen Orbán Viktor miniszterelnök ígérete, amely szerint húsvétig mindenki megkapja a vakcinát, aki regisztrált.