Karácsony Gergely: A helyzet nem Budapesten a legrosszabb

Karácsony Gergely: A helyzet nem Budapesten a legrosszabb

Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb – jelentette hétfői Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester – miután elmondása szerint sokan kérdezték tőle a hosszú hétvégén – a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétvégi megjegyzésére reagált, amely szerint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, illetve, hogy ezzel összefüggésben régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése is lehetséges.

– Nos, sem én, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról tájékoztatást nem kapott. Érdemes azonban alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, remélem, a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez – írta Karácsony Gergely. „A számok mindenekelőtt tragikusak, az egész országban, és nagyon aggasztóak Budapesten is. Az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond az országos helyzetről, hiszen itt élnek a legtöbben, természetesen” – jegyezte meg a főpolgármester.

Mint emlékeztetett: Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ezek kapcsán gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. „Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általam ismert legutóbbi statisztikák alapján” – írta, kihangsúlyozva, hogy a „statisztikák mögött persze – elmondom mindannyiszor – életek és sorsok vannak”.

A főpolgármester posztját azzal zárta: „A kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra. A Fővárosi Önkormányzat, más önkormányzatokhoz hasonlóan, az oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához kínálja újra és újra a segítségét a kormánynak, helyet és munkaerőt adnánk, ha hagynák. De nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását.”