Tovább titkolja a kormány a Nemzeti egészségügyi programot

Tovább titkolja a kormány a Nemzeti egészségügyi programot

Fotó: Unsplash/Marcelo Leal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ujhelyi István nehezményezi, hogy a kormány megtagadta tőle a 2018-ban elfogadott Nemzeti egészségügyi program megismerését, ezért a szocialista európai parlamenti képviselő szombati online sajtótájékoztatóján ismét felszólította a kabinetet a 3 évvel ezelőtti kormányhatározat nyilvánosságra hozására, illetve a szakmai szervezetek bevonására a program végrehajtásába vagy annak újrafogalmazásába.

Az ellenzéki politikus közölte, március 1-jén fordult az illetékes tárcához és kérte a 2018-ban elfogadott, Nemzeti egészségügyi program és mind az öt alfejezetének – a rákellenes-, keringési-, mozgásszervi-, mentális egészségügyi-, gyermekegészségügyi – megismerését annak érdekében, hogy olyan európai uniós programok induljanak, amelyekből ezeket a magyar akcióterveket finanszírozni lehet.  

A kormány első alkalommal 45 napos türelmi időt kért, a kérés benyújtását követően mintegy 84 nap múlva azonban már egy elutasító választ kapott, amelyben arra hivatkoztak, hogy a programok a 2021-2027-es európai uniós programozási időszak egészségügyi fejlesztéseinek tervezését szolgálják, ezért azok megismerését megtagadják tőle – ismertette.

Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy nem lehet „pártpolitikai játék” az egészségügy fejlesztése, mivel az hosszútávú érdek, hiszen minden magyar polgár számára alapvető fontosságú megismerni azt, hogy akár a rákellenes megelőzési programokban, akár a gyermek ellátásban vagy a szív- és érrendszeri betegségek magyarországi kezelésében milyen intézkedéseket lehet hozni.

Ezért az ellenzéki politikus arra kérte a kormányt, hogy vonja be a programok végrehajtásába vagy azok újrafogalmazásába a szakmai szervezeteket, valamint, hogy adjon lehetőséget annak megismerésére Magyarország európai parlamenti képviselőjének, aki szavai szerint azért küzd, hogy az Európai Unió finanszírozhassa a magyar egészségügyi ellátás színvonalának emelkedését. „Pökhendi, elutasító, ficsúr magatartással nem lehet hosszú távú egészségügyi fejlesztéseket megfogalmazni” – jelentette ki az MSZP európai parlamenti képviselője.