„Túlhatalomtörvény” – Uniós eljárást sürget a magyar kormánnyal szemben a Párbeszéd

„Túlhatalomtörvény” – Uniós eljárást sürget a magyar kormánnyal szemben a Párbeszéd

A törvény elfogadásának pillanata

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Panasszal fordul az Európai Bizottsághoz a párbeszédes Szabó Tímea és Jávor Benedek a „túlhatalomtörvény” miatt. Szerintük ugyanis több ponton is sérti az uniós jogot, illetve a magyar jogállamiságon és alkotmányosságon is „végzetes sebet ejtett”.

Szabó Tímea szerint a fideszes többség által hétfőn elfogadott törvény sérti az alaptörvényt és a hatalommegosztás elvét, miután a parlament által alkotott minden törvénytől határidő nélkül térhet el a kormány. Azt hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzetnek kell, hogy legyen egy, a törvényben meghatározott vége.

Jávor Benedek pedig arra hivatkozott, hogy a törvény egyértelműen sérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. pontjában foglaltakat a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok érvényesülése szempontjából.

Emellett szerinte a rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető klauzula a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza. – A vírus elleni védekezést ilyen mértékű hatalomkoncentráció nélkül megoldották egy sor országban, olyanokban is, ahol a járványhelyzet lényegesen súlyosabb, és olyanokban is, ahol a magyar kormánynál jóval eredményesebben léptek fel a koronavírussal szemben – közölte a volt EP-képviselő.

Orbán a Néppártnak: Nekem nincs erre időm | Magyar Hang

A két politikus ezért panasszal fordul az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálja meg a törvényt az európai jogrend szempontjából, és annak sérelme miatt „haladéktalanul kezdeményezzen kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánynak a koronavírus-járvány ürügyén elfogadott, ám az azzal szembeni védekezés szempontjából szükségtelen és aránytalan törvényével szemben”. – Egy valódi válsághelyzetben mutatott ingatag kormányzati teljesítmény valódi javítása helyett a válságot a demokratikus berendezkedésnek az uniós jogot sértő leépítésére felhasználni arcpirítóan aljas lépés. Ha a magyar Országgyűlés nem is, reméljük, az Európai Bizottság meg tudja állítani Orbán Viktor antidemokratikus hatalmi törekvéseit – írták.

Az ominózus jogszabály miatt egyébként az Európai Néppárt több tagjai a Fidesz kizárást sürgeti a pártcsaládból és Ursula von der Leyen bizottsági elnök is aggodalmát fejezte már ki.