„Történelmet írunk” – Megtelt a Hősök tere demonstrálókkal

„Történelmet írunk” – Megtelt a Hősök tere demonstrálókkal

Az influenszerek által a gyermekvédelem érdekében szervezett tüntetés a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rég nem látott hatalmas tömeg, több tízezer ember gyűlt össze péntek este a Hősök terén, az ismert influenszerek – többek között Pottyondy Edina, Osváth Zsolt, Azariah – által a gyermekvédelem érdekében szervezett demonstráción. – Odakint most szörnyek járnak – hangoztatta több felszólaló is, utalva a pedofilbotrányra. Bejelentették, hogy 25 millió forintot akarnak összegyűjteni, hogy egy bántalmazott és jelenleg hajléktalan fiatal lakhatását megoldhassák.

Délután hat óra előtt már megtelt Budapesten a Hősök tere, ahol kilenc influenszer – mások mellett Pottyondy Edina vagy éppen Osváth Zsolt – szervezett tüntetést a gyermekvédelem melletti kiállásként. Több tízezer ember vett részt a megmozduláson, Gulyás Márton műsorvezető 50 ezer emberről beszélt.

– Úgy állok előttetek, mint Osváth Zsolt, az intézetis – kezdte beszédét a youtuber, felidézve, hogy ő is volt gyermekotthonban. – Itt vagyunk, hallatjuk a hangunkat – fűzte hozzá, jelezve, hogy le kellett állítani a metrókat, annyian tartottak a rendezvényre. Majd rátért a kegyelmi ügyre, úgy fogalmazott, hogy „gyerekekkel elégíttette ki magát egy szörnyeteg, egy másik, Endre bácsi pedig kitalálta, hogy nem is volt bűnös”. De a gyerekek bátrak voltak. – Történelmet írunk – közölte, amit hatalmas taps fogadott. Bemondta azt is, hogy Balog Zoltán lemondott, ezt a tömeg ugyancsak megtapsolta.

Osváth Zsolt felidézte, hogy intézetben nőtt fel és pszichiátriára zárták, amiért felhívta a figyelmet egy nevelő és egy intézetis gyerek közötti kapcsolatra, később ebből egy gyerek is született. Majd azt is felhozta, hogy 20 éve is 5100 forint volt a zsebpénz az intézetis gyerekeknek, most is annyi, bezzeg a politikusi fizetések nőttek. Az intézet szerinte sosem fogja pótolni a családot, de az államnak mindent meg kellene tennie a gyerekekért. – Csukott szemű imákkal történő lemondások nem teszik jóvá a rendszerszintű hibákat – utalt Balog Zoltánra, hozzátéve, hogy érdemes belenézni egy árva szemébe, mert ott igazi háború dúl.

– Most minden szem a szörnyekre irányul és biztos vagyok benne, hogy nagyon félnek – mondta Szabó Márton, a Fókuszcsoport Youtube-csatornától, a tömeg pedig skandálni kezdte, hogy „féljenek”. Azt hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni, hogy elüljön az ügy, napirenden kell tartani.

Videóüzenetben jelentkezett Baukó Attila, Azariah, aki arról beszélt, hogy nem volt értelme, amikor a kormány arról beszélt hogy védjük meg a gyerekeinket. – Az viszont teljesen új szint, hogy pedofil arcoknak falazunk – mondta, felidézve Kaleta Gábor ügyét is. Nem azt mondja, hogy kapát, kaszát kell fogni, most még nem. Most még ébredni kell.

A Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal készítői áldozatoktól származó mondatokat olvastak fel. A tömeg hatalmas fújolással fogadta a bántalmazóktól elhangzottakat.

Odakint most szörnyek járnak, aki gyerekeket bántottak. Szörnyek, akik gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Szörnyek, akik uram-bátyám alapon kegyelmet osztogatnak – mondta Pottyondy Edina youtuber. Az állam szerinte csődöt mondott, majd úgy is fogalmazott, hogy „lecseréltek két lélegző golyóstollat”. Beszéde közben felzúgott a „Mocskos Fidesz!”. A gyermekvédelmi és szociális rendszer teljes átalakítását sürgette, mert jelenleg minél inkább kiszolgáltatott egy gyerek, annál inkább cserben van hagyva. – Odakint most szörnyek járnak és az állam a legnagyobb szörny – mondta, hozzátéve, hogy az a társadalom sem jobb, amelyik csendben tűr. „Nem tűrjük” – skandálta válaszul a tömeg. Ahogy az a társadalom sem jobb szerinte, amelyik elfordítja a fejét és rajong a hatalomért. Nem jobb- és baloldal kérdése szerinte a romlottság. Az a hatalom, amellyel szemben nem áll társadalom, ilyenné válik.

És hogy mi jön most?
• A realista válasz, hogy az ő eszközeik eddig tartottak, nem akarnak politikai hatalmat, csak segíteni szeretnének és ehhez a civilséget használják. Az áldozatok mellé állnak a nyilvánossággal.
• Az optimista válasz, hogy egy ilyen rendezvény megváltoztathatja a gondolkodást. 

Ötvenezer demonstráló nem elég, de egy jó kezdet – mondta, hozzátéve, hogy nem az út vége, az út eleje. Állítsuk magunk mellé a társadalmat, a kiszolgáltatottak mellé a magyar embereket.

Gulyás Márton a rendezvény végén azt kérte az emberektől, hogy szombat reggeltől ezt a dühöt arra fordítsák, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra, hogy végre érdemi védelmet biztosítsunk minden magyar gyermek számára. Egyúttal bejelentette, hogy 25 millió forintot szeretnének összegyűjteni egy bántalmazott és jelenleg hajléktalan fiatal számára, hogy a lakhatása biztosított legyen. Minden felszólal ezért egy adományládával a kezében lement az emberek közé, hogy összegyűjtsék a pénzt.

 

A Hősök tere szinte szomszédságában van a Lendvay utca, és ott a Fidesz székháza, tudósítóink jelentős rendőri készültséget tapasztaltak, hosszú sorban állnak a rendőrségi kisbuszok és a rendőrautók. A demonstráció befejezését követően a szervezők felálltak a rendőrsorfal elé, nehogy bármi atrocitás történjen.