Tűzoltóautókkal, hajókkal és csónakokkal vesz részt az augusztus 20-i tűzijáték biztosításában a katasztrófavédelem

Tűzoltóautókkal, hajókkal és csónakokkal vesz részt az augusztus 20-i tűzijáték biztosításában a katasztrófavédelem

Tűzijáték 1978-ból, a háttérben az Erzsébet-híd.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden idők legnagyobb augusztus 20-i tűzijátékának biztosításában több rendvédelmi szerv, köztük a katasztrófavédelem is részt vesz; a katasztrófavédelem részéről az esti tűzijátékot 117 tűzoltó felügyeli majd 13 tűzoltóautóval, 2 hajóval, 9 csónakkal és 1 emelőkosaras járművel – jelentette lapunknak is megküldött közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint Mukics Dániel szóvivő írta: a tűzoltók nemcsak a tűzijáték biztonságos lebonyolítását felügyelik, hanem ellenőrzik is a pirotechnikai termékek telepítését és a menekülési lehetőségeket. „Egy ilyen tömegrendezvénynél a legfontosabb szempont, hogy baj esetén mindenki időben el tudja hagyni az érintett területet. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei ellenőrzik a menekülési útvonalakat, azok kitáblázását és kivetítését, sőt a rendezvény hangosítását is, hiszen a szervezőknek ezen keresztül kell tájékoztatniuk az embereket” – olvasható a közleményben.

– A tűzijátékok telepítésekor a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik a telepítést végző szakemberek megfelelő végzettségét, a védőtávolságot, a tűzoltókészülékek meglétét és a tűzcsapok működőképességét is – közölte a szóvivő.

A 40 ezer tűzijátékot a Duna közepén lévő bárkákról, pontonokról, illetve az Erzsébet-hídról és a Szabadság hídról lövik fel, összesen 9528 vetőcsőből. A tájékoztatás szerint a Duna pesti és budai oldalán a katasztrófavédelem egy-egy hajója és több rohamcsónakja biztosítja a rendezvényt. Annak érdekében, hogy a tűzoltók mielőbb a kárhelyszínre érkezzenek, a tűzoltóautók a rakpartokon állnak majd készenlétben.

– Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs az egész rendezvényt le tudja állítani. Ha bárki rendellenességet észlel, visszahullott égő tűzijátékot lát, haladéktalanul szóljon a rendezvényen lévő egyenruhásoknak, biztonsági személyzetnek, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot – írják.