Új rendelet garantálja: tíz évig titkos, az operatív törzs mi alapján hozott döntéseket

Új rendelet garantálja: tíz évig titkos, az operatív törzs mi alapján hozott döntéseket

Müller Cecília és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egy új, Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet idején létrehozott Operatív Törzs – ideértve a munkacsoportját is – feladat- és hatáskörébe tartozó döntések előkészítését szolgáló adatok nem nyilvánosak – vette észre a 24.hu a Magyar Közlönyben megjelent döntést.

Mint írták, a rendelet az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek arra a paragrafusára hivatkozik, amely szerint ezek az adatok a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak. A megismerésükre vonatkozó igény akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.

A rendelet hétfőn 23 órakor lépett hatályba és már a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. A lap emlékeztetett: a kormánynak egyébként nemcsak a Müller Cecília országos tiszti főorvos nevével is fémjelzett, koronavírussal kapcsolatos operatív törzse van, hanem több más is, például nemzetbiztonsági, gazdaságvédelmi, aszály veszélyhelyzeti.

Címkék: operatív törzs