Új villamosokat vesz Budapest, karácsonyi díszkivilágítás pedig nem lesz idén

Új villamosokat vesz Budapest, karácsonyi díszkivilágítás pedig nem lesz idén

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. október 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsz új, alacsony padlós, légkondicionált CAF-villamost vesz Budapest – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését egyhangúlag támogatta a testület. Az új – rövid, 34 méteres – CAF-villamosok várhatóan a 3-as, a 24-es, a 42-es, az 50-es és a 61-es vonalán közlekednek majd. A közgyűlési döntés értelmében a CAF-fal 2014-ben kötött szerződés alapján az opciós mennyiségből húsz villamost hívnak le az akkori árak inflációval növelt összegéért, mintegy 17 milliárd forintért.

Arról is döntöttek, hogy idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslata szerint a Fővárosi Önkormányzat ezzel valamivel több mint 28 millió forintot tud megspórolni, ezt egyelőre általános tartaléknak csoportosítanák át. A díszkivilágításért felelős cég eredeti költségvetésében bruttó 58,45 millió forint szerepelt erre a célra. A feladat megszüntetésével a teljes összeget nem vonhatják el. Ennek több oka is van: az egyik, hogy a díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a cégnek meg kell téríteni. Emellett a tavalyi díszkivilágítás leszerelésének költségeit már kiszámlázta a főváros.

Azt is megszavazta a közgyűlés, hogy jöhet a „Tborcz-adó”.