Karácsony Gergely: Jön a „Tiborcz-adó”

Karácsony Gergely: Jön a „Tiborcz-adó”

A Főváros Közgyűlés ülése a Városházán 2022. október 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntött a Fővárosi Közgyűlés, jöhet a „Tiborcz-adó” – ezt Karácsony Gergely jelentette be a Facebook oldalán.

A közgyűlés szerdán elfogadta a főpolgármester javaslatát az építményadó-rendelet módosításáról, ennek értelmében január elsejétől a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott Margitszigeten 1 százalékos adót kell megfizetni az egymilliárd forint értéket meghaladó magán-luxusingatlanok után. A szabályozás azért a Margitszigetre vonatkozik, mert erre terjed ki a főváros rendeletalkotási jogköre. Karácsony Gergely szerint ugyanakkor mindez mintát ad a kerületeknek, innentől a kerületeken múlik, élnek-e vele. A főpolgármester írása szerint „mikor máskor, ha nem most, amikor napnál világosabban látszik: a megélhetési válság, az elszabadult infláció és az egekbe szökő rezsiköltségek kezeléséhez hiányzik az a rengeteg pénz a közösből, amit a NER oligarchái zsebre tettek”. 18 képviselő szavazott igennel, 12 nemmel, 2-en pedig tartózkodtak.

Karácsony Gergely igyekezett tisztázni, hogy tudja, sokan tisztességes munkával, okos befektetésekkel tettek szert jelentős vagyonra ebben az országban és Budapesten is. Ugyanakkor a NER világa kitermelte magából „a közpénzen élősködő, közbeszerzéseken nyerészkedő oligarchákat”, akiket nem saját teljesítményük, hanem a Fideszhez, de még inkább a miniszterelnökhöz kötődő politikai lojalitásuk tett milliárdossá. – A most bevezethetővé vált fővárosi adót elnevezhettük volna Mészárosról is, de a Tiborcz név azért illik jobban rá, mert a miniszterelnök vejének elsődleges vagyonszerzési forrása Budapest lett – írta.

A főpolgármester meggyőződése szerint a nagyobb vagyon nagyobb felelősségvállalással, több szolidaritással kell együtt járjon. Ezért hamarosan kéréssel fordul a leggazdagabb magyarokhoz, hogy járuljanak hozzá ők is a fővárosi rezsitámogatási rendszerhez, mutassanak ők is példát szolidaritásból.