Százmilliókért újabb autóflottát vásárolt a Lezsák Sándor-féle intézet

Százmilliókért újabb autóflottát vásárolt a Lezsák Sándor-féle intézet

A Nemzeti Művelődési Intézet Lakiteleken (Forrás: NMI Facebbok-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen bruttó 280 millió forintért vásárolt új személyautókat a Nemzeti Művelődési Intézet, derül ki a közbeszerzési értesítő szerdai közleményéből. A Lakitelki Népfőiskolához tartozó – így közvetetetten a fideszes Lezsák Sándor vezetése alatt álló – nonprofit szervezet 40 darab, M1-es kategóriába tartozó új autót vett, nyílt tender keretében. Ez azért is érdekes, mert az intézet éppen két éve szerzett be egy 20 járműből álló kisebb flottát, akkor bruttó 138 millióért – lapunk az első vásárlásról is beszámolt.

A tenderek győztese idén és 2021-ben is a Kőrös Autócentrum Kft. volt, ami ötéves vagy 100 ezer kilométerig érvényes jótállást vállalt az átadott kocsikra.  A pályázatok győztese az első alkalommal egyedül indult és nyert, másodjára viszont a budakeszi Interat Kft.-t volt a kihívója: az Interat csak 437 ezer forinttal drágább ajánlatot adott az autókra, ami ekkora összeg esetében csak tizedszázalékos különbséget, egy darab autónál 11 ezer forintos különbözetet jelentett. A két pályázat között nem is az ár, hanem az autókereskedő által vállalt előteljesítés mértéke döntött – a vesztes ugyanis furcsa módon nem akart előteljesíteni, míg a Kőrös Autócentrum 30 napot adott meg limitként.

A Nemzeti Művelődési Intézet így most vélhetően 60 darabos új autóflottával rendelkezik, miközben a júliusi cégadatok szerint 157 alkalmazott dolgozik náluk. Ami azt is jelenti, hogy szinte minden harmadik munkatársuk céges járműhöz juthat. Az Intézetet írásban kérdeztük meg az újabb autóbeszerzés okairól, a teljes flotta számáról – ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ők okosítják a művelődési házakat

Két évvel ezelőtti érdeklődésünkre mindenesetre még kiterjedt Kárpát-medencei hálózatukkal magyarázták az akkor 20 darabos flotta beszerzését. Akkori tájékoztatásuk szerint az intézet a hazai művelődési házak munkáját segíti módszertani támogatással, központjuk és 19 megyei igazgatóságuk pedig 6291 közművelődési intézettel tart kapcsolatot. A munkavégzés miatt az NMI dolgozói folyamatos mozgásban vannak – magyarázta a szervezet, azt azonban kérdésünkre sem árulták el, hogy milyen márkájú autókat vásároltak.

Lezsákék államtitkárt is adtak az Orbán-kormánynak

A 2016-ban alapított Nemzeti Művelődési Intézet a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítványhoz tartozik, amely kuratóriumának elnöke maga a népfőiskola-alapító-igazgató Lezsák Sándor. Az egykori MDF-es, majd onnan kizárt politikus jelenleg az Országgyűlés egyik alelnöke. A népfőiskola tulajdonjogai azonban nem Lezsák Sándorhoz tartoznak. Az NMI Orbán-érán belüli súlyát is jelezheti, hogy idén februárban az intézet korábbi vezetője, a kosárfonó mesterként is ismert Závogyán Magdolna váltotta Hoppál Pétert a kulturális államtitkári poszton.

A Lezsák által felügyelt lakiteleki népfőiskolára 2010 – vagyis, a második Orbán-kormány megalakulása után valósággal ömlik a közpénz. Csak beruházásra kaptak 30 milliárd forintot, amiből számos új létesítmény készült a birtokon, illetve 2011 óta az állam működési támogatása sem marad el, ez is milliárdokban mérhető. Az NMI új székházát egyébként 2020-ban adták át, a 4000 négyzetméteres, klasszicista stílusú épület 3,2 milliárd forintba került.