Újabb botrány a Dunaferrnél, kizárták a szakszervezeti vezetőket a gyárból, majd megszüntették munkaviszonyukat

Újabb botrány a Dunaferrnél, kizárták a szakszervezeti vezetőket a gyárból, majd megszüntették munkaviszonyukat

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kifejezetten barátságtalan és kulturálatlan lépésnek tartjuk, hogy nem engedik be a gyárban dolgozó szakszervezeti vezetőket – mondta a Magyar Hangnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. – Szövetségi tanács ülés lett volna ma reggel nyolckor az üzem területén, ez a legfelsőbb döntéshozó szervezete a helyi szakszervezetnek. A cégvezetés egyáltalán, még telefonon sem érhető el a szakszervezeti vezetők számára.

– A szakszervezeti vezetők most is ott állnak a gyárkapu előtt, és várják hogy bemehessenek. Mi éppen úton vagyunk, hogy segítsünk nekik érvényt szerezni a törvénynek – tette hozzá.

A problémákat már régóta nem sikerül megoldani a gyárban, úgy tűnik a tulajdonosok közti vita is nehezíti az amúgy sem könnyű helyzetben lévő acélgyártót, amely a legnagyobb az országban. A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága törvényességi felügyeleti eljárást indított, miután a könyvvizsgáló felhívta a figyelmet, hogy az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak száma a törvényben előírt alá csökkent, egyúttal felhívta a társaságot, hogy 30 napon belül szüntesse meg a törvénytelen helyzetet. Amennyiben nem tesz eleget ennek a cég, úgy kényszertörléssel meg is szüntethetik a vállalatot.

A 24.hu híre szerint az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának adatai alapján van nyoma az intézkedésnek, bár még bejegyzés alatt álltak az új vezető tisztségviselők. A közlemény szerint a két testület ugan már megkezdte a munkáját, ám ezt akadályozza, hogy a magát a „Dunaferr vezetésének” nevező egyes vezető munkavállalókból álló csoport (ez Tankhlievich Evgeny, volt cégvezető csapata) nem hajlandó együttműködni, ezért az új tisztségviselők nem férnek hozzá a cég működésére vonatkozó adatokhoz, információkhoz.

Néhány perccel ezelőtt a következőkről tájékoztatta lapunkat László Zoltán: – Miközben a szakszervezeti vezetőket továbbra sem engedik be Dunaferr területére, és semmiféle magyarázatot nem adnak az eljárásra, a gyárból származó információink szerint a gyár vezetői az üzem belső informatikai rendszerén azt a tényt közölték a dolgozókkal, hogy a Dunaferr Vasas Szakszervezet vezetőinek munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették, mert ukrán hordákat szolgálnak ki – részletezte a reggel óta történteket a szakszervezeti vezető.