Újabb kilenc évre kinevezték Péterfalvi Attilát a NAIH elnökének

Újabb kilenc évre kinevezték Péterfalvi Attilát a NAIH elnökének

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke átveszi a kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2020. október 28-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb kilenc évre nevezte ki Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének – jelentette az MTI. Tájékoztatásuk szerint Péterfalvi a január elsejétől hatályos kinevezését szerdán a Sándor-palotában vette át a köztársasági elnöktől.

A NAIH újrázó vezetője 1957-ben született, 1981-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, majd külkereskedelmi szakjogász lett. Több mint húsz éve oktat, speciális területe a civilisztika, az adatvédelem és az információszabadság. 1986 és 2001 között az Államigazgatási Főiskola, mai nevén Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának tanára volt. Közvetlenül a rendszerváltás előtt megalapította a polgári ügyekkel foglalkozó Péterfalvi és Társa Ügyvédi Irodát.

Először, majdnem harimc éve, 1991-ben NATO-ösztöndíjjal Torontóban és Washingtonban tanult adatvédelmet. Hazatérése után az 1994-es választásokra készülő Fidesz szaktanácsadója volt. 1996-tól 2001 júniusáig az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László tanácsadójaként dolgozott. Az első Orbán-kormány idején, 2001. december 11-én az Országgyűlés adatvédelmi biztossá választotta. Hét évvel később, 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője.

Péterfalvit Schmitt Pál köztársasági elnök 2012. január 1-jei hatállyal nevezte ki az újonnan létrejövő NAIH elnökévé kilenc évre.