Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen Brüsszel

Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen Brüsszel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kormánynak két hónapja van megmagyarázni, hogy „migrációs válsághelyzetben” miért biztosít a törvény eltérést a közbeszerzés általános szabályaitól – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzésében.

„Végre történik valami. Mi ennek különösen örülünk, hátha az Európai Bizottságnak elárulják, miért is van nálunk négy és fél éve »migrációs válsághelyzet«, amikor nincsenek menedékkérők. Amikor ezt mi megkérdeztük a kormánytól, kiderült, hogy 10 évre titkosították az elrendelés indokát” – tették hozzá.

Az emberi jogi szervezet emlékeztet, hogy a bizottság kezdettől fogva felhívta a figyelmet a korrupciós kockázatra. De más baj is van a szabályozással és különösen visszaélésszerű alkalmazásával.  Úgy látja, első perctől fogva, azaz 2016 márciusa óta nem állnak fenn a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” országos elrendelésének törvényi feltételei, mégis a kormány félévente hosszabbítgatja azt. 

Mint a szervezet megjegyzi „így nemcsak a korrupciós veszélyek nőttek meg, hanem megszűnt a lehetősége a szakszerű, tisztességes, emberséges, azaz igazságos menedékjogi eljárásoknak is. Ilyen szabályok mellett nemcsak lopni könnyebb, de önkényeskedni is.”

https://www.facebook.com/helsinkibizottsag/posts/3677361548951736