Újabb német fegyverüzlet a láthatáron?

Újabb német fegyverüzlet a láthatáron?

A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (balra) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a honvédség 44 darab Leopard 2-es harckocsit és 24 PzH 200-es önjáró löveget rendelt Németországból, a közelmúltban egy német érdekeltségű légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is napirendre került – írja a Népszava. Információik szerint a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer július 16-i budapesti tárgyalásain volt erről szó.

A lap kormányzati forrása szerint a német kormány rájött, hogy ellensúlyoznia kell az elmúlt évek amerikai nyomulását a térségben, ezért most szorosabbra fűzik a hadiipari együttműködést a visegrádi országokkal.

A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része a magyar légvédelem teljes megújítása. A kormány két lehetőséggel számol: az egyik európai MBDA, amelynek egyik fő megrendelője a német kormány. A hadiipari vállalatnak – amelyben az Airbuson keresztül a német állam is résztulajdonos – egyébként 2019-ben 3,7 milliárd eurónyi megrendelése volt, zöme állami.

Bár formális döntés még nem született, a német fél olyannyira bízik a magyar üzletben, hogy akár ellentételezést is hajlandó bevállalni. Ennek keretében magyar cégek is bekapcsolódhatnának beszállítóként az MBDA tevékenységébe, a szóba jöhető részvevők körét már el is kezdték feltérképezni.