Újra indulhatnak az egynapos műtétek, de lesz-e rájuk kapacitás?

Újra indulhatnak az egynapos műtétek, de lesz-e rájuk kapacitás?

Kórházban. Képünk illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezett műtéteket november óta halasztották, most egy részüket elvégezhetnék, ha nem lenne a kórházak nagy részében a koronavírus miatt óriási a leterheltség – tudta meg az InfoRádió a Magyar Kórházszövetség elnökétől.

Ahogy a cikk is megjegyzi, többszörösére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután november 10. óta csak sürgős operációkat végezhetnek a kórházakban. „Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége most újraindulhat ugyan, a műtétek elvégzéséhez azonban még nem minden intézményben áll rendelkezésre megfelelő számban a szakszemélyzet a koronavírus-járvány jelentette leterheltség miatt” – írja honlapján a rádió.

– Legtöbbet jelenleg a szürkehályog-műtétekre kell várni, míg korábban – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint – ez 44 napot jelentett, mára több mint 200 nap. De ugyancsak nagy türelmet igényelnek a térdprotézis-beavatkozások, valamint a csípőprotézis-beültetések – mondta az InfoRádiónak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

– A koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020. március közepétől május elejéig hasonló leállás volt, amikor csak a sürgősségi műtétekre kerülhetett sor. Bár a feloldást követően valamennyi egészségügyi intézmény törekedett arra, hogy az elmaradt operációkat pótolja, volt, ahol ez teljességgel nem sikerült. Így az ősz folyamán ismét a betegek türelmét kellett kérni, hiszen a covidos betegek ellátása volt a legfontosabb – tette hozzá Ficzere Andrea. A nem sürgősségi, akut beavatkozásokat későbbi időpontra ütemezték át, de amint a koronavírusos betegek száma csökken, illetve a lakosság átoltottsága növekszik, azonnal fogadják a most várakozni kényszerülőket.

A kórházszövetség InfoRádiónak nyilatkozó elnöke egyetértett, hogy az érintetteknek rendkívül kellemetlen lehet a mostani időszak, hiszen panaszaik, fájdalmaik vannak, és alig várják, hogy túl legyenek a beavatkozáson, de mint fogalmazott, meg kell hogy értsék: a legfontosabb Magyarország számára, ahogyan minden ország számára a világon, hogy mielőbb legyőzzük a járványt.

– Az egynapos beavatkozásokra lehetőség lenne már, ha a páciens 72 órával az operáció előtt egy PCR-, majd a műtét napján egy gyorsteszten is „átmegy”, de intézményre válogatja, hogy erre van-e kapacitás – mondta Ficzere Andrea. A kórházak terheltsége nem egyenletes, van, ahol több, van, ahol kevesebb a koronavírusos kezelt, ami hatással van a személyzet elérhetőségére.

A szakember szerint a feloldás ezúttal is vélhetően fokozatosan történik majd, de ehhez el kell érni, hogy a lakosság azon része, amely a várakozókat jelenti, biztonságban tudjon bekerülni a kórházakba.