Ungár Péter: Nem veszünk részt a Gyöngyösi Márton által kezdeményezett egyeztetésen

Ungár Péter: Nem veszünk részt a Gyöngyösi Márton által kezdeményezett egyeztetésen

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP nem kíván részt venni a Jobbik által kezdeményezett, nemzeti egységet felmutatni kívánó egyeztetésen. Erről Ungár Péter írt a Facebook-oldalán, felidézve Gyöngyösi Márton javaslatát, miszerint kormány és ellenzék együtt találjon megoldást a brutális inflációra és a forint gyengülésére. A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc is abban az esetben támogatta a javaslatot, ha jelen lesz a kormányfő, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és minden gazdasági miniszter. Ungár szerint egy hasonló átfogó válsághelyzetben minden, a nemzeti egységet előmozdító javaslat helyes, de a kormány úgysem menne el az eseményre.

„A kezdeményezés egyetlen értelme az lehetne így, hogy az ellenzék egységet mutat. Erre azonban akár a diagnózis, akár a terápia szintjén kevés esélyt látunk. Érdemi eltérések vannak az ellenzéki pártok között tartalmi kérdésekben: az elmúlt két évet arra szántuk, hogy ezeket próbáltuk meg teljesen eltüntetni, és finoman szóval se volt ez egy sikeres időszak” – jelentette ki Facebook-posztjában az LMP parlamenti képviselője.

Ungár azt remélte, az eddigi hibákat felismerve jelentette be többek közt Gyöngyösi és Gelencsér, hogy önállóan kívánnak politizálni, most szerinte mégis az első adandó helyzetben visszatérnének a régi nyomvonalhoz. A politikus szerint egy teljes hasonulási versenyt akarnak csinálni az ellenzéki politikából, egymást hergelve olyan helyzetet teremtve, „ahol minél több másik szereplőről tudjuk kimondani, hogy nem akarja az ellenzéki egységet. Mi ebben a versenyben tényleg nem akarunk részt venni.” Annak sem sok értelmét látják, hogy összellenzéki szinten pár hete még az volt a téma, hogy a mandátumot sem szabadna felvenni, most viszont hirtelen nemzeti egységet teremtenének egy olyan kormánnyal, amelyik ezt nem akarja megtenni.

„Kevés hasznát látjuk annak is, hogy összejövünk és egy végeláthatatlan sajtótájékoztató keretében heten egymás után két-két percben elmondjuk kicsit más szavakkal, hogy a Fidesz nem veszi komolyan az ellenzéket. Mi nem látjuk, hogy ez az állítás bármilyen szinten zavarná a kormánypártot, ők maguk is leginkább ezt kommunikálják. Mi inkább azon dolgoznánk, hogy ne a Fidesz döntésén múljon, hogy komolyan vesz minket” – tette hozzá Ungár Péter. Ezért a posztja szerint ők inkább arról beszélnek, hogy közalkalmazottak fizetését akár adóemelések árán is emelni kell, a klímabérletet pedig már hetekkel ezelőtt be kellett volna vezetni.