Ungváry Krisztián: A Szent Korona Rádió töröltette a kitöréssel foglalkozó Facebook-oldalt

Ungváry Krisztián: A Szent Korona Rádió töröltette a kitöréssel foglalkozó Facebook-oldalt

Ungváry Krisztián (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Szent Korona Rádió feljelentése nyomán a Facebook letiltatta a kitörés FB oldalamat” – írta a történész hétfő este az általa indított kitoresnapja.hu honlap kapcsán.

Ungváry Krisztián azért indította el a honlapot, hogy az 1945. február 11-i kitörésről tudományosan megalapozott információkat tehessen közzé. A honlapon egy virtuális emléktúra is bejárható, amely követi az évente megrendezett Kitörés Emléktúrák útvonalát. 

Szerinte erre azért van szükség, mert a tragikus eseményt egyesek aktuálpolitikai célokra használják, és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. „Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a történész. 

https://www.facebook.com/ungvarykonyvek/posts/3706965649393946

A „nemzeti radikális” Szent Korona Rádió tetszését azonban minden bizonnyal nem nyerte el Ungváry megközelítése, mert ezt írta honlapján: „Ungváry Krisztián, az ateista materializmus táptalaján állva, mint egy rossz marxista történész, egyszerűen ki akarja siklatni a kitörés emlékezetpolitikai normalizálódását: ugyanis mi azt tekintjük normálisnak, ha megemlékezünk azokra, akik Magyarországért harcoltak az istentelen kommunizmussal szemben, és tették ezt az utolsó töltényig, sőt még azon is túl. Normális, hogy ők hősök. Ungváry nyíltan át akarja venni a téma irányítását, mert szerinte ők nem hősök, legfeljebb áldozatok és persze nincs jogunk megemlékezni rájuk, legalábbis olyan formában, ahogyan mi gondoljuk. A heroikus attitűdöt csinovnyik és marxista szemlélettel nem lehet megérteni.”

Ungváry ehhez annyit tett hozzá, hogy a kitoresnapja.hu oldal továbbra is él, a törlés csak a Facebook-oldalt érinti. Mint hozzátette, az intézkedés ellen minden fórumon panasszal él.

Mint ismert, szélsőséges, neonáci szervezetek eddig minden év februárjában emléktúrával emlékeztek meg arról, hogy 1945-ben a szovjet csapatok által ostromgyűrűbe zárt Budai Várból annak német és magyar védői kitörtek. Idén a járványhelyzet miatt ez hivatalosan elmaradt, de az egyik szélsőjobboldali szervezet, a Légió Hungária megtalálta a módját, hogy megszervezze túráját, és azt meg is tartották. A 2021-es Kitörés Emléktúráról írt beszámolót itt olvashatja.