Virtuális Kitörés Emléktúrát szervez Ungváry Krisztián

Virtuális Kitörés Emléktúrát szervez Ungváry Krisztián

Az „ízlésesen kiadagolt és becsomagolt” Hitlerszalonna osztogatása a 2021-es Kitörés Emléktúrán. A Légió Hungária oldala az alábbi képaláírással osztotta meg a fotót: „Mozgalmunk felajánlása a Budai Kitörés Emléktúra résztvevőinek. Autentikus »táplálékkiegészítő« a Hitlerszalonnal.” (sic!) (Fotó: Légió Hungária)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti német védősereg utolsó kétségbeesett akciója volt az 1945. február 11-én este nyolckor kezdődött kitörési kísérlet. Résztvevőinek pontos létszáma ma már nem állapítható meg, ám a hivatalos jelentések szerint 43 900 katona és ismeretlen számú civil vett részt benne. A tragédia emlékét az elmúlt években leginkább a szélsőjobboldali erők ápolták.

Ungváry Krisztián történész most kitoresnapja.hu címen új oldalt indított, ahol az 1945. február 11-i kitörésről a tudományosan megalapozott információkkal lehet találkozni, és egy virtuális emléktúra is bejárható, amely követi az évente megrendezett Kitörés Emléktúrák útvonalát. A térképeken elhelyezett helyszínekre kattintva egy-egy német katona történetét olvashatják az érdeklődők, a történész a saját gyűjteményét használta fel a honlap készítésekor.

A Magyar Tudományos Akadémia doktora 1333 német katona életrajzát dolgozta fel, melyből 19 életrajz olvasható most a honlapon, eElsősorban olyanok, amelyek hiteles képet adnak a német katonákról és sorsukról, illetve a háború borzalmairól. A történész 100 korabeli fotót is gyűjtött, melyek egy része szintén látható a honlapon.

A honlapra Ungváry Krisztián szerint azért van szükség, mert a tragikus eseményt egyesek aktuálpolitikai célokra használják, és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. „Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására. – állítja a történész, aki szerint a honlap célja nem a megosztás, hanem a felvilágosítás. Minél többeket szeretne elérni, olyanokat is, akik esetleg erről a témáról eddig másképpen gondolkodtak.

Szélsőséges, neonáci szervezetek eddig minden év februárjában emléktúrával emlékeztek meg arról, hogy 1945-ben a szovjet csapatok által ostromgyűrűbe zárt Budai Várból annak német és magyar védői kitörtek. Idén a járványhelyzet miatt ez hivatalosan elmaradt, de az egyik szélsőjobboldali szervezet, a Légió Hungária megtalálta a módját, hogy megszervezze túráját, és azt meg is tartották. A 2021-es Kitörés Emléktúráról itt olvashatnak.