Varga Mihály a Magyar Hangnak: „Nekem most nincs időm ilyen viccekre”

Varga Mihály a Magyar Hangnak: „Nekem most nincs időm ilyen viccekre”

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban 2024. január 27-én. (MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Na jó, ez valami mesterséges intelligenciahang; hogy mondjam, nekem most nincs időm ilyen viccekre. Köszönöm szépen, hogy hívott, viszonthallásra” – miután hangosan felkacagott, röviden és velősen így reagált Varga Mihály pénzügyminiszter, miután lapunk utolérte az ügyben, hogy felmerülhetett-e a neve államfőjelöltként, miután Novák Katalin a múlt héten lemondott a pedofilbotrány miatt.   

Mint megírtuk, a 24.hu portál péntek reggeli Török Gábor-interjújában elhangzott az a mondat, hogy „Orbán Viktor fejével gondolkodva Varga Mihály” pénzügyminiszter lenne a tökéletes választás a Novák Katalin távozásával megüresedett államfői posztra. A politológus úgy fogalmazott, hogy Orbán  megbízható, kockázatmentes jelöltet akar. Nemcsak a nőkkel vagy az újakkal, fiatalabb politikai szereplőkkel szembeni bizalmatlansága lehet most erős, de az általa kevésbé ismert személyeket is kockázatosnak tarthatja. Ezért szerinte nem lehet esélyes Maróth Miklós vagy Merkely Béla, akiknek a nevét bedobták, valóban esélyes lenne.

Trócsányi Lászlót határesetnek nevezte: „volt miniszter, EP-képviselő, megbízhatónak látszik, de azt gondolom, hogy sokkal inkább egy régóta a fideszes belső körhöz tartozó, Áder Jánoshoz hasonló jelöltet választ a miniszterelnök.” Arra az újságírói kérdésre, miszerint akkor kire gondol, így felelt Török Gábor: „Varga Mihályra tippelek, szerintem ő a legesélyesebb.” Mint hozzátette, tudja, hogy a pletykák szerint inkább leendő jegybankelnökként emlegetik Vargát, de most fontosabb, hogy egy semmilyen kockázatot nem rejtő államfőt találjanak. Bár Orbán Viktor korábban többször felkérte Kövér Lászlót erre a tisztségre, és Török szerint nehezen elképzelhető, hogy most ne tegye meg ismét, de a házelnök eddig mindig visszautasította. – Ha most is így lesz, Orbán Viktor fejével gondolkodva szerintem Varga Mihály a tökéletes választás: ősfideszes, a közvélemény elfogadja, nem fűződnek a nevéhez botrányok. Ez csak tipp, nincs belső információm, de mivel 2021 decemberében – még jóval a bejelentés előtt – egy nagykövetség munkatársával kávézva arról beszélgettünk, hogy ki lehet a köztársaságielnök-jelölt, és végül Novák Katalinnál kötöttünk ki, megint megpróbáltam Orbán Viktor fejével gondolkodni, és a helyében Varga Mihályt jelölném – vélekedett a politológus.

Varga Mihály esetleges államfőjelöltségéről lapunk kérdéseket küldött a pénzügyi tárca sajtóosztályának, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.