Török Gábor a pedofilbotrányról: „a rendszer maga időzített bomba”

Török Gábor a pedofilbotrányról: „a rendszer maga időzített bomba”

Török Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyesen is tapasztalom, hogy a történtek megmozgatták a tág értelemben vett királyi udvartartást – jelentette ki Török Gábor politológus, aki hosszú interjút adott a 24.hunak a kegyelmi botrány ügyében.

A politológus szerint még ha Novák Katalin első reakciója jobb is lett volna, akkor is belebukott volna a K. Endrének adott kegyelmi döntésbe. –Lehetett volna más a forgatókönyv, de ez az ügy annyira a szíve közepén találta el a Fidesz politikáját, hogy a végeredmény ugyanaz lett volna – fogalmazott. Szerinte a közvélemény, valamint a miniszterelnök elvárása is a lemondás volt, és a lemondásról szóló döntést nyilvánvalóan a kormányfő hozta meg.

Török Gábor szerint most még nehéz megmondani, hogy a pedofilbotrány miatt pontosan mekkora a veszteséget okozott a Fidesznek, sőt, lehet, hogy a támogatottsági adatokban nem is látszik meg azonnal, de azért ezek szerinte nagy cseppek a pohárban. Hivatkozott Tóka Gáborra, a Vox Populi blog szerkesztőjére, aki 3–4 százalékpontra tette a Fidesz népszerűségének csökkenését. Ami az ellenzék szerepét illeti, úgy látja, ha 2010 előtt robban ki egy hasonló kaliberű ügy, akkor nagy jelentősége lett volna annak, hogy mit kezd vele a másik oldal, de egy aszimmetrikus, domináns politikai rendszerben nincs valós relevanciája az ellenzéknek. – Persze volt egy magas labda, és nem ütöttek mellé. De ami igaz általában, vagyis, hogy az ellenzék nem tudja a politikai rendszert önmagában megbuktatni, az ebben az esetben is igaz – szögezte le. Ugyanakkor a botrány arra is rávilágított: az ellenzéknek mindig készen kell állnia, még ha most nincsenek is olyan eszközei, mint a Fidesznek ellenzékben, 2010 előtt.

A pedofilügy tanulságának nevezte, hogy még ebben a rendszerben sem teljesen mindegy, hogy az egyes intézmények élén milyen vezetők állnak. Ugyanakkor az ügy legártalmasabb, legkártékonyabb következményének azt tartja, hogy Orbán Viktor mindebben igazolva látja azt, hogy a politika nem nőknek való. – Novák Katalin lemondó beszédében volt is erre utalás, amiről azt feltételezem, ha volt saját, nem a Rogán-művektől eredő gondolat abban a szövegben, akkor az az volt, hogy a nőknek igenis helyük van a közéletben. A másik tanulság pedig az lehet Orbán számára, hogy a régi, megbízható káderek felé kell fordulni – vélekedett Török Gábor. Arra is kitért, hogy a rogáni propaganda jól zár, és sokan, akik csak köztelevíziót néznek, vagy megyei lapot olvasnak, nem találkoztak az üggyel. 

Meglátása szerint a botránynak abban az értelemben már múlt szombaton vége lett, hogy nem jelent komoly veszélyt a politikai struktúrára. Vannak lecsengései, például Magyar Péter, Varga Judit exférje révén, megszólalásai feltüzelik az ellenzéki nyilvánosságot, megerősít sok-sok ellenzéki szavazót abban, hogy a rendszer valóban pusztulásra érett. Nem tudja, mivel áll még elő Magyar Péter, és el tud képzelni olyan erős mondatokat is, melyeknek lehetnek komolyabb következményei, de a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani, „ezek már a magyar politika jól ismert játékai”.

Fontosabbnak tartja a NER-en belüli láthatatlan következményeket: „Személyesen is tapasztalom, hogy a történtek megmozgatták a tág értelemben vett királyi udvartartást.” – Most is vannak találgatások arról, hogy honnan indult ez az ügy, és lehetnek, akik elbizonytalanodnak, átgondolják a stratégiájukat, újraterveznek. Erre mondják a Fidesz-ideológusok, hogy ez megint Orbán Viktornak jó, mert ő a káosz és a rend embere, és ez a mostani helyzet ismét alkalmat teremt arra, hogy szétzilálja a viszonyokat, egymás ellen fordítson embereket, aztán majd ismét ő teremtsen rendet – tette hozzá, de szerinte ez most nem olyan időszak, amikor a feszültségek jól jönnének a rendszernek. Tizennégy évnyi kormányzás rengeteg feszültséget hozott elő a gazdasági, politikai holdudvarban, három, négy, öt nagy érdekcsoport is politikai képviselettel rendelkezik. Török úgy látja, rengeteg a sértett, bizalmatlan ember, a különböző érdekcsoportok gyűlölettel, de legalábbis féltékenyen tekintenek egymásra. Szerinte azonban nem időzített bombák vannak a rendszerben, hanem a rendszer maga időzített bomba, különösen 14 évnyi kormányzás után.

Az interjúban szó esik még Balog Zoltán szerepéről, Varga Judit „kivégzéséről”, és Novák Katalin lehetséges utódjáról, illetve arról, miért tippel a jelenlegi pénzügyminiszterre, Varga Mihályra, mint legesélyesebb jelöltre, minderről ITT olvashat bővebben.