Veronai buszbaleset: hat év letöltendőt kapott a vétkes sofőr

Veronai buszbaleset: hat év letöltendőt kapott a vétkes sofőr

Verona, 2017. január 21.
Az előző napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál 2017. január 21-én. A város közelében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek.
MTI Fotó: Varga György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt évvel a beleset után megszületett a jogerős döntés a 17 halálos áldozatot követelő 2017-es veronai buszbaleset ügyében – írta meg az Index. A vádlott V. János buszsofőr nem jelent meg személyesen a velencei bíróság Giudice Liguori elnöklésével ítélkező három tagú bírói testülete előtt.

A most zajló másodfokú tárgyaláson peren kívüli egyezség született az ügyész és a vádlott védője között – erről az egyik áldozat hozzátartozója, Szendrei Endre számolt be a portálnak.

Ennek értelmében 6 év letöltendő szabadságvesztést javasolt a vádhatóság a védelemnek, melyet az elfogadott. Az ügyben elmarasztalt V. Jánosnak a büntetését Olaszországban kell letöltenie. Az elsőfokú ítélethez képest ez jelentős enyhítésnek tekinthető.

V. Jánost már az elsőfokú ítélet mellékbüntetésében örökre eltiltották Olaszországban a járművezetéstől. (Magyarországon azonban jogosítványának visszaszerzéséért folyamodott és meg is szerezte azt.) A most megszülető döntés az első fokon megállapított kártérítési igényeket is jóváhagyta. 

Az elítéltnek 4-5 hónap múlva kell megkezdenie a szabadságvesztés letöltését. Szendrei Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy Olaszországban a büntetés végrehajtás eltér a magyartól, az integrációs lehetőség megengedi, hogy a büntetés egy részét intézményen kívül töltse le az elítélt. Emiatt eléggé felháborodtak az áldozatok hozzátartozói. Szendrei szerint az, hogy a sofőr az őt gépjárművezetésre alkalmatlanná tevő betegségét eltitkolta, okszerűen vezetett a 17 fő életét követelő tragédiához.

A három és fél évvel ezelőtti tragédia előzménye, hogy Franciaországból egy hét síelés után 2017. január 20-án késő délután indult hazafelé a Pizolit Kft. Setra típusú autóbusza két sofőrrel és ötvennégy további utassal. V. János ült először volán mögé, pár óra vezetés után adta át helyét kollégájának, majd egy hosszabb pihenőt követően ismét V. János következett; a csere után másfél órával történt a baleset. V. Jánost korábban súlyos alvászavarral kezelték. 

Az A4 autópályán Verona mellett a körülbelül száz km/h-ás sebességgel haladó busz üzemanyagtartályaiban 380 liter gázolajjal a szalagkorlátnak sodródott, majd jobb oldalával fékezés nélkül egy az autópálya fölött átívelő felüljáró tartópillérjének ütközött és kigyulladt.