Küzdeni kell a Fidesznek a peremszavazókért a kormánypárti Nézőpont szerint

Küzdeni kell a Fidesznek a peremszavazókért a kormánypárti Nézőpont szerint

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányközeli Nézőpont Intézet választási listás eredménybecslése alapján 50 százalék a Fidesz, 43 százalék az ellenzéki összefogás listájára adná a szavazatát, ám a Fidesz-szavazók 10 százalékának részvétele nem vehető biztosra. Az ellenzékben szerintük több lett a bizonytalan és a rejtőzködő szavazó.

Ha „most vasárnap” lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna (50 százalék), míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna – számolt be hétfőn a Nézőpont Intézet. A két küszöbostromló kispárt, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt továbbra is 3-3 százalékon áll, míg a korábban egyéb kategóriába sorolt maradék egy százaléknyi aktív szavazó már nem „valamilyen egyéb” pártra adná voksát, hanem úgy tűnik, hogy Gattyán György pártját röpítik majd egyszázalék fölé.

– A felszín alatt azonban mégis látható egy fontos változás. Míg januárban a becsült baloldali tábornak kevesebb mint a negyede (24 százalék) volt bizonytalannak tekinthető, február közepére arányuk 40 százalékra nőtt – írja az intézet. A Nézőpont szerint a bizonytalanok kikacsinthatnak más pártok felé vagy dönthetnek úgy is, hogy otthon maradnak a választás napján. A Nézőpont szerint a romló eredmények oka alighanem a miniszterelnök-jelölt vitatott fellépésében keresendő. „Magyarázkodás helyett a baloldali szavazók növekvő aránya választja a nyílt kiállás helyett a rejtőzködő támogatást” – írták.

A Nézőpont „legvalószínűbb listás eredményre” vonatkozó becslése a 2018-asnál jobb kormánypárti eredményre lát esélyt, de hozzáteszik azt is, hogy a Fidesz-szavazók 10 százalékának részvétele nem vehető biztosra, így a kormánypárt a várt jó eredményét csak abban az esetben tudja elérni, ha mozgósítása jól sikerül, a megfelelő időpontban és hatékonysággal szólítja meg majd peremszavazóit.

A Publicus Intézet szintén hétfői, aktuális mérése alapján az ellenzék híveinek 87 százaléka biztosra ígérte részvételét a voksoláson a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben, erről itt írtunk részletesebben: