Vízkorlátozást vezettek Jászberényben, vízhiány van Solymáron is

Vízkorlátozást vezettek Jászberényben, vízhiány van Solymáron is

Képünk csak illusztráció! Felfújható kerti medencében hűsíti magát egy férfi a hőségben Rákospalotán 2021. június 19-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási szárazság sújtja Jászberényt a napokban, ráadásul az utóbbi időben, pont a hőség miatt egyre több helyen állítottak fel kerti medencéket a lakosok. Ezek óriási mennyiségű vizet képesek felemészteni, ami most hiányzik a rendszerből. 

Mindezek után rendkívüli ülésen fogadta el a jászberényi képviselő-testület a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vízkorlátozási tervezetét – számolt be a Szoljon.hu. Az eseményen Kocza Imre, a TRV Zrt. főmérnöke elmondta, a kutak vízhozama egyre csökken, ezért valamilyen intézkedést mindenképpen tenni kell annak érdekében, hogy garantálni tudják a biztonságos ellátást.

A korlátozás során reggel hat és este 10 óra között locsolási tilalom lépett érvénybe, ezzel együtt tilos a járdák és utak mosása, az automata öntözőrendszerek működtetése, járművek tömlős mosása és az úszómedencék töltése.

Az aszály miatt a napokban Túrkevén kellett vízkorlátozást bevezetni, kedden pedig a Pest megyei Solymáron is arra hívták fel a figyelmet, hogy a település egyes részein vízhiány alakult ki.

Az önkormányzat a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása alapján felhívta a lakosok figyelmét, hogy a hajnali öntözések, locsolások fokozottan mértékben terhelik az ivóvíz hálózatot, ezért Solymár egyes részein kedd hajnalra már vízhiány alakult ki.

Mint írják, a fokozott vízkivétel miatt a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban.

Hozzátették, a szolgáltató tájékoztatása szerint dolgozik a hiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat. Ennek érdekében a DMRV kapacitásnövelési beruházásokat fog elvégezni az érintett szolgáltatási területen.