Az ENSZ is vizsgálja a fővárosi önkormányzattól ateizmusa miatt kirúgott Békés Gáspár ügyét

Az ENSZ is vizsgálja a fővárosi önkormányzattól ateizmusa miatt kirúgott Békés Gáspár ügyét

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három ENSZ különleges eladó is vizsgálatot indított a Humanists International kérésére Békés Gáspár ügyében, akit egy ateista tárgyú blogbejegyzése miatt távolítottak el a Főpolgármesteri Hivataltól – tudta meg a Magyar Hang. Emlékezetes: a fővárosi önkormányzat dolgozóját – aki a Magyar Ateista Társaság egyik vezetője – 2021 februárjában azután bocsátották el állásából, hogy a Vasárnap.hu felhívta a figyelmet arra, hogy Békés egy korábbi, 2018-as blogbejegyzésben kiállt amellett, hogy ne lehessen megkeresztelni a gyerekeket, mert az jogi szempontból illegitim. Mindezek után a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy távolítsa el Békést a hivatalából, aminek a városvezető eleget is tett. Ezután Békés számos halálos fenyegetést kapott, amelyekkel kapcsolatban feljelentést tett, azonban ezeket a rendőrség elutasította, de az ügyészség is ezt tette Békés fellebbezése nyomán. Emiatt az ateista aktivista felkerült a Humanists International veszélyeztetett humanisták listájára.

Békés ügyében a Humanists International kérésére most az ENSZ vizsgálatot indított: Nazila Ghanea, a vallás- világnézeti szabadság kérdésével foglalkozó különleges előadó, Irén Khana szólás-és véleményszabadsághoz való jog előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges ENSZ-előadó, valamint Fernand de Varennes kisebbségi kérdésekkel foglalkozó különleges előadó közösen intéztek felhívást a magyar kormányhoz, melyben arra szólították fel őket, hogy részletesen fejtsék ki, miért utasította el a rendőrség és az ügyészség Békés feljelentéseit, milyen lépéseket tettek, hogy garantálják fizikai biztonságát és hogy miért bocsátották el állásából (az önkormányzatok felett a törvényességi kontrollt a kormányhivatalok végzik). A kormány a válaszában egyik kérdésre sem reagált érdemben, azonban kifejtette, hogy világszerte amúgy is a keresztényeket üldözik.

Érdemes emellett megjegyezni, hogy Békés újabb pernyertessége után a Humanists International a budapesti városházát is felszólította, hogy álljon el a Békéssel szembeni további peres eljárástól, és állítsa helyre munkaviszonyát. A főváros a bíróság előtt előadott védekezése szerint azért volt szükség Békés kirúgására, mert sértő módon kommunikált személyes Facebook-profilján munkaviszonya ideje alatt, vagyis „elavultnak” nevezte a katolikus egyházat, és „alkotmányellenesnek” a körülmetélést. Ennek ellentmond az, hogy korábban Karácsony Gergely videóinterjúban mondta el, hogy nem volt szükség Békés kirúgására, azonban személyesen nem értett egyet munkába állása előtt cikkekben megfogalmazott véleményével, melyek miatt végül kirúgták.