Keresztelés-ügy: Békés Gáspár győzött a fővárossal szemben

Keresztelés-ügy: Békés Gáspár győzött a fővárossal szemben

Fotó: Dezidor, Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyert a fővárossal szemben Békés Gáspár, a Főpolgármesteri Hivatal klímafőosztályának korábbi munkatársa abban a perben, amelyet egykori munkáltatójával szemben indított amiatt, hogy álláspontja szerint jogtalanul távolították el állásából. Mint ismert, múlt év elején a kormánypárti Vasárnap.hu azt írta, hogy Békés – aki a Magyar Ateista Társaság egyik vezetője – egy 2018-as blogbejegyzésben amellett állt ki, hogy ne lehessen megkeresztelni a gyerekeket, mert az jogi szempontból illegitim. Mindezek után a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy távolítsa el Békést a hivatalából, aminek a városvezető eleget tett.

Békés azonban nem nyugodott bele a helyzetbe és pert indított a Főpolgármesteri Hivatalból való eltávolítása miatt, illetve azokkal a lapokkal szemben, amelyek alaptalanul vádolták „kereszténygyalázó” tettekkel.

A Fővárosi Törvényszék viszont most kimondta: nem lehet egy munkavállalót azért elbocsátani, mert élt a sajtó-, szólás- és világnézeti szabadságával, különösképpen nem, ha évekkel korábbi, a munkaviszony létrejötte előtti véleményről van szó. A bíróság megállapította, hogy az eljárás során a főváros valótlanul próbálta meg utasításként feltüntetni Békés írásbeli figyelmeztetését, illetve azt is, hogy erről előbb értesítették a kormánypárti sajtót, mint a saját munkavállalójukat. A dokumentum ezen felül az alapvető tartalmi és formai követelményeknek sem felelt meg, több jogszabályt is megsértve. Ezért a most megszületett elsőfokú ítélet kimondta, hogy helyre kell állítani Békés környezetvédelmi szakreferensi munkaviszonyát, és nem is próbaidőre, hanem jogfolytonosan és határozatlan időre.

– A főváros politikai vezetése valószínűleg attól félt, hogy majd a keresztény szavazók elpártolnak tőlük, ha nem szolgálják ki a fundamentalista KDNP követeléseit, másrészt mint kezdő munkavállaló, minden szakmai és aktivista érdemem ellenére jelentéktelennek tartottak, akivel ellenállás nélkül elbánhatnak – mondta el lapunknak az ítélet után Békés Gáspár, aki szerint ez a világnézet rendkívül ijesztő és visszás, arról nem is beszélve, hogy eszerint eljárni törvénytelen. Az aktivista szerint az egész történetben az a legironikusabb, hogy a keresztények többsége nem követelné senki kirúgását azért, mert az más véleményen van, így a legjobban nem is ő, hanem a fővárosi vezetés sértette meg őket, amikor egy KDNP-s mesterségesen generált hisztériát tekintett mérvadónak. Az pedig hiú ábránd, hogy a KDNP-sek majd átszavaznak rájuk, ráadásul alapból kevesen vannak – tette hozzá.

Békés azt is elmondta, hogy azért indította a pert, mert ki akart állni minden ateista és szekuláris ember érdekében. A Fidesz–KDNP ugyanis szerinte rendszeresen fenyegeti őket, vagy indít gyűlöletkampányt ellenük. – Fontosnak tartom, hogy ne engedjünk a megfélemlítésnek, és ne hagyjuk, hogy példát statuáljanak az illiberális erők senkivel, melyet aztán mások elnyomására használnak – hangsúlyozza a környezetvédelmi szakember, aki szerint megfélemlítésből volt bőven az elmúlt években. Így hiába próbálja Azbej Tristan keresztényüldözés elleni államtitkár azt sugallni, hogy Európában, Magyarországon szellemi keresztényüldözés zajlik, a tények azt mutatják, hogy az ateistáknak sokkal több oka van Magyarországon félni. Így ma már egy ateista mém megosztásával, egy valláskritikus komment írásával is a kormánypárti sajtó célkeresztjébe kerülhet bárki. A környezetvédelmi szakember ugyanakkor hangsúlyozza: szerencsére nem volt egyedül harcában, mivel ügyét a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, és például Perintfalvi Rita feminista teológus vagy Lukácsi Katalin is elítélte az elbocsátását.



Lapunk információi szerint a főváros fellebbezett az ítélet ellen, így most másodfokra kerül az eljárás. Miért fontos annyira a fővárosnak, hogy távol tartsák Békést a Főpolgármesteri Hivataltól? A környezetvédelmi szakember szerint ha a főváros elfogadta volna az ítéletet, azzal beismerte volna, hogy Magyarország legnagyobb városának vezetősége szánt szándékkal taposta el a szabadságjogokat a Fideszt meghazudtolóan, mindezt a KDNP-t kiszolgálva, ráadásul a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt. – Ez a beismerés maradék hitelüket is elvenné, így kézenfekvő, hogy pereskednek, amíg tudnak – véli a szakember, aki szerint a vezető fővárosi politikusoknak ez nem kerül semmibe, hiszen nem a polgármester és a tanácsadói felelnek vagyonukkal, idejükkel, személyi szabadságukkal és biztonságukkal ezért. – Persze az adófizetők elgondolkodhatnak azon, hogy vajon tényleg fiatal környezetvédők politikai üldözésére kellene-e költeni a befizetéseiket – tette hozzá Békés Gáspár, aki másodfokon is folytatja a küzdelmét.