Vizsgálja az operatív törzs az ingyenes tesztelés lehetőségét

Vizsgálja az operatív törzs az ingyenes tesztelés lehetőségét

Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, azok szavatossági ideje az ellátórendszer rendelésállományának lecsökkenése következtében lejárt, az Országos Kórházi Főigazgatóság elrendelte megsemmisítésüket – idézi a Népszava Pintér Sándor belügyminiszternek Szabó Tímea kérdésére adott válaszát a PCR-tesztek selejtezésével kapcsolatosan.

A Párbeszéd politikusa írásbeli kérdésében azt nehezményezte, hogy a kabinet „felelőtlen járványkezelése miatt a korábban 5 milliárd forintért megvásárolt PCR teszteket meg kell semmisíteni. A kormány hibája miatt ezek a tesztek ugyanis lejártak”.

Többek közt arra a kérdésre várt választ, hogy lesz-e vizsgálat az ügyben, ki a felelős, miért nem használták fel ezeket a teszteket és tervezi-e a kormány, hogy ingyenessé teszi a PCR-teszteket.

Reakciójában a tárcavezető a betegbiztonság fontosságát hangoztatta, valamint azt, hogy az ellátás kárt nem szenvedett, emiatt nem tartja indokoltnak semmilyen vizsgálat lefolytatását. Pintér Sándor azt is hozzátette, hogy „a tesztelés ingyenessé tételének lehetőségét az operatív törzs a külföldi minták mentén folyamatosan vizsgálja”.