Völner-Schadl-ügy: Varga Judit elmondta, kellett-e tanúskodnia

Völner-Schadl-ügy: Varga Judit elmondta, kellett-e tanúskodnia

Varga Judit (Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a NER közelébe került Indexnek Varga Judit igazságügyi miniszter, ebben többek közt a Völner-Schadl-féle korrupciós botrányról kérdezték, amelybe politikailag belebukott egykori helyettese, Völner Pál, aki ellen már vádiratot is benyújtottak. 

Varga elmondása szerint miután a Központi Nyomozó Főügyészség foglalkozott az üggyel, a minisztériumban nem volt szükség belső vizsgálatra, „a nyomozók ide jártak, együttműködtünk, átadtuk az iratokat”. – Tanúskodni állampolgári kötelesség, de nem kaptam idézést – mondta. Hogy mennyire rázta meg a minisztériumot a botrány, arra úgy válaszolt:„Biztos, hogy sok mindenkinek rosszul esett ez a történet. Nem véletlenül mondtam a miniszteri meghallgatásomon, hogy feladatom visszaállítani a renomét, sok munkával és szorgalommal begyógyítani azt a sebet, amit ez az ügy ejtett”.

A politikust többek közt arról is kérdezték, hogyan osztják meg az uniós feladatokat Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. Varga szerint minden, ami uniós pénz, az Navracsicshoz tartozik, míg minden más – például a jogi viták folytatása, uniós szakmai kérdések – az az ő minisztériumához. – A kapcsolat ott van, hogy a kondicionalitási eljárás uniós pénzeket érint, de mégiscsak jogállami kérdés, tagállami intézményrendszerrel, igazságszolgáltatással és korrupcióellenes kerettel. A sikerünk vagy a kudarcunk ebben összekapcsolódik Tiborral – tette hozzá.

Az uniós szankciókat bombaként ábrázoló kormányzati plakátokról is kérdezték Vargát, amit sokan kritizáltak, hiszen Ukrajnában valódi bombák ölnek embereket. Varga szerint viszont az, hogy kint van egy ilyen plakát, nem jelenti, hogy nem ítélik el a háborút és az agresszort. – Szóval nem ez a gond, hanem az, hogy rávilágítunk a kényelmetlen igazságra. Ez pedig már a véleménynyilvánítás szabadságának súlyos korlátozásához vezető út.(...) Nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol az emberek öncenzúra vagy valódi cenzúra miatt nem rakhatnak ki ilyen plakátokat – mondta.

Varga arról is beszélt, a Magyarország felé támasztott uniós elvárások teljesítésének következő lépése az igazságszolgáltatási reform lesz. Hogy ez pontosan hogyan fogja érinteni az Országos Bírói Tanács jogköreit, arra azt mondta, a javaslataik a nyilvános konzultáció során megismerhetőek és véleményezhetőek lesznek. A teljesítési határidő március 31. – Az ügy érdekessége, hogy olyan rendszert kezdtek az utolsó kanyarban kritizálni, amit 2012-ben hozott létre Magyarország, jóváhagyta a Barroso-féle Bizottság – tette hozzá megjegyezve, hogy azóta semmit nem változott a bírósági igazgatási rendszer.