Volt főrendőrt vettek őrizetbe a Karmelitánál történt összecsapás után

Volt főrendőrt vettek őrizetbe a Karmelitánál történt összecsapás után

Tömegjelenet a Karmelita Kolostor előtt

Fotó: Facebook/ Momentum

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Karmelitánál zajló, szerda esti kormányellenes tüntetés során volt egy férfi, akit láthatóan nagy igyekezettel próbáltak elfogni a rendőrök. A zászlót lengető tüntető elsőként lépett be a ledöntött építési kordon mögé, a fémkerítés mögül váratlanul kitörő, a diákokat könnygázzal lefújó rohamrendőrök őt is berángatták a kordon mögé.

Hadházy Ákos független képviselő szerint ez a férfi nem más, mint Csőgör Péter, korábbi gazdasági főnyomozó, akit azután küldtek el a rendőrségtől, hogy – mint a Magyar Triatlon Szövetség Ellenőrző Tanácsának akkori elnöke – kiterjedt belső vizsgálatot indított a szövetség furcsa beszerzéseivel kapcsolatban. Csőgört ezután 19 cég perelte be a vizsgálatok kapcsán, a Kúria döntése szerint pedig sokmilliós sérelemdíjat kell fizetnie.

Az interneten terjedő felvételeken nem látható, hogy Csőgör erőszakosan lépett fel egykori kollégáival szemben. Mégis az öt személy között volt, akiket előállítottak és a tüntetésről a Gyorskocsi utcába szállítottak a rendőrök – és az egyetlen olyan gyanúsított, akit ezután őrizetbe is vettek. Hadházy a Magyar Hangnak elmondta, csütörtök reggel még tudott beszélni Csőgörrel, akit hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, és akit a nap folyamán kórházba, majd fogdába szállítottak.

 

A szerda esti incidens után a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség  indított nyomozást: csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vizsgálódnak, furcsa módon azonban csak egy személyt, Csőgört Péter tartották bent ezzel a gyanúval, és az ügyben nem is akarnak további részleteket megosztani.

A nyomozót védő TASZ-tól viszont úgy tudjuk, a volt rendőrt már el is engedték. „A  férfit az előállítási határidő maximumáig tartották bent a rendőrök, majd őrizetbe is vették. Csütörtök délutánra viszont gyanúsítás nélkül engedték szabadon a volt főrendőrt” – mondta lapunknak Hegyi Szabolcs, a Társaság A Szabadságjogokért szakértője. Hegyi közlése szerint a csütörtöki incidens után öt embert vittek be a rendőrök, végül azonban senkit sem tartottak egy napnál tovább bent. Az ötből három személy ellen azért indult eljárás, mert a tüntetésen illegális módon maszkot viseltek, ám ez össze sem mérhető súlyú vétség a hivatalos személy elleni csoportos erőszak bűncselekményével, amit ügyészség emlegetett. 

A Szemlélek keresztény portál arról számolt be, hogy a rendőrök egy katolikus diakónus 17 éves, keresztény gimnáziumba járó fiát is könnygázzal fújták le, majd vitték földre. A felvételek alapján a kamaszfiú szintén nem tanúsított erőszakot, ám több alkalommal is közvetlen közelről fújták arcon. A Szemlélek szerint a fiú hiába kért mentőt, nem hívtak hozzá a rendőrök, végül pedig annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani.

Innen sem mehetett haza, hanem fogdára vitték, ahonnan csak hajnali négy órakor szabadulhatott. A portál idézi a diakónus apát is: „őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi” – mondta a férfi.