Wass Albert hangsúlyosabban szerepel majd az új alaptantervben

Wass Albert hangsúlyosabban szerepel majd az új alaptantervben

Általános iskola Illusztráció: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (Nat) – írja meg a Magyar Nemzet. A cikk egy 2019. decemberi keltezésű, már kormány-előterjesztés formájába öntött, tehát nagy valószínűséggel végleges verzióra hivatkozik.

Az új Natban önálló műveltségterületként jelenik meg a „technológia”, amelyen belül létrejön a technológia és tervezés nevű új tárgy. Ez lényegé­ben a jelenlegi technika, illetve informatika tárgyak modernebb szemléletű, továbbfejlesztett összeolvadása. Az „életvitel és gyakorlat” viszont nem lesz önálló terület többé. Jelenleg ide tartoznak az olyan témák, mint a háztartástan, a KRESZ, a pályaorientáció, a gazdasági ismeretek vagy a családi élet. Ezek nyilván nem tűntek el, de más tárgyakba olvadtak, átrendeződtek a hangsúlyok.

Tartalmaz az alaptanterv óraszámcsökkentést is, de ez nem számottevő: a heti maximális óraszám a korábbi 35 helyett ezentúl csak 34 lehet középiskolában, még a legfelső évfolyamokon is.

A Hvg közben azt írja, hogy az átdolgozott alaptantervet és a rá épülő kerettanterveket már szeptember elsejétől bevezetnék.