Zacher Gábor: Egész családok kerülnek kórházba, és csonka családok kerülnek ki

Zacher Gábor: Egész családok kerülnek kórházba, és csonka családok kerülnek ki

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon is készülnie kéne felvételnek a kórházakról, hogy lássák az emberek, mit tud okozni a koronavírus – mondta Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi szakorvosa a szlovákiai Pátria Rádiónak, a műsort a Portfólió szemlézte.

Elmondása szerint nem a riogatás a cél, de az emberek úgy érzik át leginkább a helyzetet, ha látják, mi történik.

A gyors terjedés a vírus mutációjának tudható be, ugyanis sokkal virulensebb lett a koronavírus, mint korábban volt – tette hozzá. Szerinte nagyon fontos, hogy a lakosságnak a megfelelő információt átadjuk, ezért fontosnak tartaná, ha Magyarországon is készülne olyan dokumentumfilm, mint a dunaszerdahelyi kórházban, mert a valóságot bemutatva az emberek könnyebben döntenének például arról, hogy beoltatják-e magukat vagy sem.

– Ez nem a riogatásról szól, hanem ez a valóság, tessék szíves lenni ezzel találkozni – fogalmazott a toxikológus.

A fővárosban az orvos elmondása szerint egyértelműen hiány van mentőautókból, ezért vidékről jönnek fel autók kisegíteni a fővárost.

Az orvos beszélt a kórházak túltelítettségéről is, elmondása szerint Magyarország egyes kórházaiban is hasonló helyzet lehet, mint a dunaszerdahelyi kórházban. A hatvani kórház 120 ágya például már megtelt, így sakkozni kell a helyekkel. Ezért folyamatosan telefonon kell hívni a Covid-koordinátort, hogy hol van üres ágy, hova lehet szállítani a betegeket.

Mint hozzátette, ma már akár 30-40 kilométert is kell egy koronavírusos-beteget szállítani Magyarországon, hogy olyan intézménybe kerüljön, ahol még van intenzíves hely, mert már nem aszerint megy az elosztás, hogy melyik kórház melyik területi egységhez tartozik.

Zacher szerint már minden fontos teendőt sokszor elmondtak az embereknek, de jobb lenne, ha magát a betegséget mutatnák be, hogy az mire képes. Zacher szerint riogatás nélkül tudatni kéne az emberekkel, hogy egész családok kerülnek kórházba, és csonka családok kerülnek ki.

A lakosság ezt úgy tudná megelőzni, hogy betartja a szabályokat, és „azért ne tartsa meg az ötvenedik születésnapját, hogy legyen ötvenegyedik.”

A vakcinákról is beszélt az orvos: igaz, hogy a kínai vakcinának nem jelentek meg a fázis hármas vizsgálatai, és az európai gyógyszerügynökség azt javasolja, hogy csak az általa jóváhagyott vakcinákat vásárolják meg a tagállamok, de Zacher szerint fontos azt tudni, hogy az oltások közül mindegyik ad védelmet.

Zacher elmondta azt is, hogy az egészségügyi dolgozók nagyon fáradtak, a fáradt embernek pedig romlik a reakcióképessége. „Az utolsó utáni erőtartalékainkat is elő kéne venni” – mondta. Az ideális helyzet az lenne, ha maximum 3 betegre jutna egy nővér, de ma egy nővérre akár 5-6 beteg is jut, 1 orvosra pedig akár 10-12 lélegeztetett is juthat hazánkban.

Az orvos kitért az elhízottakra is: több fiatal ember kerül lélegeztetőgépre cukorbetegséggel, és szerinte 80-90 százalék eséllyel meghalnak. 

Elmondása szerint egyre többi fiatalnál, gyereknél látnak szövődményeket, akik tartósan lélegeztetőgépre szorulnak, így már talán nem igaz, hogy a 18 év alattiaknak semmi félnivalójuk nincs.

– Nem értem az embereket – mondta azzal kapcsolatban, hogy sokan nem tartják be az intézkedéseket, és bulikat, születésnapi partikat rendeznek.

A jövővel kapcsolatban nem tudott mondani semmit, mert bármikor jöhet szerinte egy új mutáns, ami képes új járványhullámot hozni. „Sokan nézik azt, hogy mikor érjük el a napi 200 halálozást Magyarországon. Elképzelhető, hogy napokon belül” – vélekedett. Szerinte a magyar egészségügy ezer koronavírusos beteggel tud megbirkózni, akik lélegeztetésre szorulnak. „Ha ezt a számot elérjük, az drámai dolog...” – zárta az interjút az orvos.