Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Zacher Gábor: Hiába van már mindenkinek tapasztalata a karanténról, egy esetleges második hullám hatása sem lesz sokkal jobb

Szerző: | 2020. augusztus 22., 15:32 | Életmód

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A karantén hatására világszerte, így minden bizonnyal Magyarországon is megnőtt a legális feszültségoldók és altatók forgalma, voltak, akik pedig a korábbinál több alkohol fogyasztásával igyekeztek a felgyülemlett feszültséget oldani – mondta az Inforádiónak Zacher Gábor.

HIRDETÉS - AIP

– Hirtelen jött, nem mi választottuk, jelentősen megváltoztatta a napi rutinunkat, és komoly hatással volt a társadalmi kapcsolatainkra – idézte az Infostart.hu Zacher Gábort, aki szerint az emberek jellemzően ezen okok miatt nem tudtak teljes mértékben alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatti karanténhoz. „Az említettek pedig mind-mind hihetetlen mód meg tudják zavarni az ember életét, ezért pótszerekhez nyúl, például az alkoholhoz, ami hihetetlen jó feszültségoldó, vagy altatókhoz és nyugtatókhoz” – mondta a szakember.

Ahogy Zacher megjegyezte, magyarországi statisztika nincs, de Amerikában a szorongás és depresszió okozta betegségeknek és az ezzel kapcsolatos gyógyszerek felírásának aránya 20–30 százalékkal emelkedett, érdekességként megjegyezve, hogy az alprazolám hatóanyagú feszültségoldó forgalma 10 százalékkal ugrott meg a karanténidőszakban.

– A francia adatok szerint 20 százalékkal emelkedett a családon belüli erőszak, ami szintén a megszokottól jelentősen eltérő helyzet hatása, hiszen folyamatosan belógunk egymás én-terébe, valamint elfogytak a napi klasszikus beszélgetési témák is, »hogy mi történt a gyerekkel az iskolában, vagy mi volt veled a munkahelyen?« Nem történt velünk gyakorlatilag semmi, a feszültség pedig egyre csak fokozódik, amit egy pici „szikra is belobbanthat – összegezte a toxikológus.

Zacher szerint hiába van már mindenkinek tapasztalata a korlátozások, a karantén időszakából, egy esetleges második hullám hatása sem lesz sokkal jobb. Ennyi idő alatt ugyanis nem tudtunk hozzászokni a drámai változások feldolgozásához. Sokat segíthet odahaza a tevékenységek rendszeressé tétele, vagyis a szigorú napirend kialakítása – tanácsolta Zacher Gábor.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: bezártság, karantén, kijárási korlátozás, koronavírus, koronavírus-járvány, Zacher Gábor


NER típusú találkozások

NER típusú találkozások

Talán csak a magyar közélet járványszerűen terjedő (politikai) paranoiájának mellékhatása, de mostanában gyakran eljátszom a gondolattal, hogy miként jellemezném az Orbán-rendszert egy véletlenül a bolygónkra tévedő földönkívülinek.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest